Що робити, коли провалилися під кригу. Поради рятувальників

Що робити, коли провалилися під кригу. Поради рятувальників

Фото: УНІАН

Можна виходити на лід, коли його товщина становить від 10 сантиметрів.

Рятувальники попереджають про небезпеку на льоду. До кінця тижня синоптики обіцяють потепління. Уже на вихідних прогнозують 6 градусів вище нуля в середньому в Україні. А це означає, що лід почне танути і стане крихким. Така погода після морозів - найбільш ризикована для зимових рибалок.

Про це йдеться в сюжеті Оксани Муляр у програмі ТСН.Ранок.

Затока Дніпра. На льоду лише кілька рибалок. Рятувальники рушають до них вести профілактику. Розповідають, що можна виходити на лід, коли його товщина становить від 10 сантиметрів. Радять не вживати спиртних напоїв. Нині в затоці лід достатньо міцний, аби почуватися впевнено.

Рибалка Микола розповідає, що йому вже доводилося тут провалюватися. Вибрався на берег сам.

"Деcь два метри з половиною. Якраз хватить вам з головою. На плішню обперся - вихід силою, на бік, і відкотився в ту сторону, з якої прийшов", - згадує чоловік.

Як допомогти самовпевненим рибалкам, неподалік від них показують рятувальники. Радять одразу ж телефонувати рятувальникам за номером 101. Знайти якийсь предмет, довгу палицю, мотузку, повідок тощо, щоб подати людині, яка провалилася. Потрібно до неї підповзати лежачи – тоді вага тіла розподіляється на більшу площу і є більша вірогідність, що рятувальник і сам не провалиться.

Цієї зими столичним рятувальникам ще не доводилося нікого діставати з-під льоду.

"У нас була досить тепла зима. Найбільше людей ми рятуємо після морозів, коли пригріває сонечко. Проте наші рибалки все ж таки ризикують своїм життям", - говорить речниця Управління ДСНС Києва Світлана Водолага.

До кінця тижня крига навіть на ставках і в затоках стане небезпечною. Синоптики обіцяють подальше потепління.

Повʼязані теми:

Наступна публікація