Що робити у випадку пожежі в ТРЦ: прості правила, які можуть врятувати життя

Що робити у випадку пожежі в ТРЦ: прості правила, які можуть врятувати життя

Фото: ТСН.ua

Якщо задимлення надто сильне, то краще повзти - так менше шансів учадіти.

На тлі великої пожежі в Первомайську ТСН вирішила поцікавитися: як бути, якщо під час шопінгу раптом займається торговий центр чи магазин.

Про те, які прості правила можуть врятувати життя, 2 лютого йдеться в сюжеті ТСН. 19:30.

Якщо у торгівельному центрі, супермаркеті чи магазині раптом трапляється загоряння, то перше, що треба шукати, - зелений значок, який виведе вас до пожежного виходу.

Відповідальний за пожежну систему в одному зі столичних торгівельних центрів пан Олександр наголошує на тому, що біжучи до виходу відвідувачам не варто братися за пожежні шафи чи вогнегасники: "Ваше завдання евакуюватися, а не загасити".

За день цей торговий центр в середньому відвідує 50 тисяч людей. Однак де пожежний вихід і який значок на нього вказує - з гостей майже ніхто не знає. У пожежі в Первомайську постраждалих не було, бо їх вчасно евакуювали працівники закладу. Тож, при займанні варто не панікувати і пам’ятати, що ані ліфти, ані ескалатори не працюють.

Якщо задимлення надто сильне, то краще повзти - так менше шансів учадіти: "Відвідувачі повинні залишити комплекс рятуючи виключно власне життя", - наголошують фахівці.

Найчастіше пожежі у торгівельних центрах та магазинах трапляються через недотримання правил безпеки. А основними порушеннями досі залишаються несправні пожежні сигналізації і відсутність достатньої кількості вогнегасників. Причини ж займання звичному оку зазвичай не помітні.

"Несправна проводка або відкриті джерела електричних проводів, можуть бути оголені в підсобних приміщеннях, де зазвичай не перебувають люди", - пояснює експерт з пожежної безпеки В'ячеслав Дяков.

Зазначимо, що пожежі в торгівельних центрах - не рідкість. У 2017 році у столиці серед ночі зайнялися склади одного з найбільших ТРЦ. Тоді вогонь перекинувся і на паркінг, а їдкий дим розтягнувся на кілька кілометрів. Вже у 2020-му горіла вентиляційна шахта іншого торгового центру на Лівому березі Києва, а в грудні у Хмельницькому з четвертого поверху ТЦ людей евакуйовували через вікна.

Проте тут обійшлося без постраждалих, на відміну від російського Кемерова у 2018-му, коли пожежа забрала життя 64 людей у торгівельному центрі "Зимова вишня". На гасіння пожежі рятувальникам знадобилося 17 годин.

Нагадаємо, пожежу в ТЦ "Епіцентр", що спалахнула 2 лютого вдень у Первомайську, гасили близько шести годин. Гіпермаркет підпалив один з покупців, який прийшов туди з сокирою і ножем. Внаслідок пожежі ніхто не постраждав. 

Які прості правила можуть врятувати життя під час пожежі

Які прості правила можуть врятувати життя під час пожежі

Повʼязані теми:

Наступна публікація