Що у Святвечір готувати вегетаріанцям та як правильно вийти з посту м'ясоїдам

Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин

Дієтологиня розповіла про ідеальну святкову порцію.

Відмова від м’яса в Україні  стає дедалі популярнішою. Для нем'ясоїдів мають застереження і вітчизняні дієтологи. Для тих, хто  постує  чи  просто відмовився від м’яса, лікарі радять  звертати увагу на порції, йдеться у ТСН.19:30

Вегетаріанка Вікторія, яка не їсть м’яса близько шести років, готує святкову вечерю - на закуску баклажани, запечені з медом і посипані фетою, салат із кус-кусом, овочами, оливками і сиром, а основна страва – вегетаріанська лазанья. Там порізані цукіні, гриби, помідори та рікота, це італійський сир, якщо немає, можна взяти український. На десерт торт лише з трьох інгредієнтів – вершки, згущене молоко та листкове бездріжджове тісто. 

У сім’ї Півоварових м’яса не їдять. Кажуть, стежку до вегетаріанства кожен протоптував сам. Найбільше стажу має Олена, зараз їй 48 років, 12 із яких м’яса взагалі не вживає. Каже, очищується і організм, і думки. Її син Валентин має інше пояснення – для нього це в першу чергу духовна річ.

Відео ТСН дізнавалася, що приготувати на свято тим, хто не їсть м'ясо та рибу

Відмова від м'яса в Україні стає дедалі популярнішою. Для не м'ясоїдів  мають застереження і вітчизняні дієтологи. Для тих, хто постує або просто відмовився від м'яса - лікарі радять звертати увагу на порції. А чим смачним поласувати, хто від нього відмовився -  у сюжеті.  

ТСН дізнавалася, що приготувати на свято тим, хто не їсть м'ясо та рибу

Шеф-кухар Євген Клопотенко, хоч і не вегетаріанець, рецепти для нем’ясоїдів має.

"Зараз в Україні є тренд, і у світі, їсти більше овочів, бути здоровішим", - каже Євген.

Спочатку основна страва – пастушачий пиріг. Сочевицю з приправами насипаємо в глечик, зверху – томатна паста, а потім картопляне пюре, і у духовку на 15 хвилин. Далі салат із філе апельсину: варимо кус-кус, нарізаємо фенхель, потім додаємо м’яту й апельсин.

Дієтологиня Анна каже, перестороги за новорічним столом є і у вегетаріанців.

"Необхідно уникати швидких вуглеводів, тих продуктів, які швидко піднімуть рівень інсуліну, рівень глюкози в крові, наприклад хлібобулочні вироби, солодке, це цукерки, випічки, і їм необхідно розуміти квоту фруктів, які вони можуть з'їсти", - пояснює фахівець з харчування.

А тим, хто виходить із посту, радить звертати увагу на кількість білків у тарілці.

"Ми починаємо з маленьких порцій - один раз на день ми додаємо м'яса або риби, але не більше ніж 100-150 грам", - пояснює Анна.

Ідеальна новорічна порція, каже дієтологиня, лише 300 грамів: 150 із яких овочі, а решта - улюблені продукти.

Нагадаємо, у грудні минулого року відома блогерка-веганка Еліс Паркер заради експерименту їла лише м’ясо та продукти тваринного походження протягом місяця. І стан її здоров’я покращився, але обрушився шквал критики.

Кореспондент ТСН Олена Кроліцька

Залиште свій коментар

Вибір редакції