Від ватажка "тітушок" Харкова до "героя "ДНР". Що відомо про вбитого під Москвою Євгена Жиліна

Від ватажка "тітушок" Харкова до "героя "ДНР". Що відомо про вбитого під Москвою Євгена Жиліна

Фото: Getty Images

ТСН.ua вирішив розібратися, хто такий Євген Жилін, чим займалося терористичне угруповання "Оплот" та які версії слідства існують щодо його вбивства.

Увечері в понеділок, 19 вересня, російські ЗМІ повідомили, що у підмосковному ресторані "Ветерок" кілер убив лідера терористичного угруповання "Оплот" українця Євгена Жиліна, а також важко поранив його супутника.

Євген Жилін був убитий одразу, а його знайомий, судячи з усього, стояв боком, тому кулі влучили йому в плече і щелепу.

ТСН.ua вирішив розібратися, хто такий Євген Жилін, чим займалося терористичне угруповання "Оплот" та які версії слідства існують щодо його вбивства.

ХТО ТАКИЙ ЄВГЕН ЖИЛІН?

40-річний Євген Жилін за своє життя служив у МВС України, СБУ та харківському УБОЗ. Подейкують, що він кришував незаконні фінансові операцій.

У 2005-2007 роках його підозрювали в участі у підриві машини секретаря Харківської міськради Геннадія Кернеса. Ці роки він провів у СІЗО, але потім всі звинувачення з нього були зняті й він знову відновився в УБОЗ.

2010 року Євген Жилін вийшов на пенсію за вислугу років та зайнявся громадською і бізнес-діяльністю.

За даними МВС, Євген Жилін втік з України в лютому 2014 року до Москви. Відтоді він перебував у розшуку, зокрема через підозру у вчиненні злочинів, передбачених ст. 260 (створення незаконного збройного формування), ч. 2 ст. 258-5 (фінансування тероризму) Карного кодексу України. Також Жилін підозрюється в розкраданні бюджетних коштів на суму 100 млн грн.

У листопаді 2015 року в Україні розпочався заочний суд над Жиліним.

Існують також різні версії про те, чим займався Жилін з того часу. Так, одні вважають, що він мав бізнес у Росії. За іншими даними, Жилін брав активну участь в боротьбі проти сил АТО у "ДНР" співпрацював із Захарченком та мав неабиякий вплив на процеси в "ДНР".

Фото: ВКонтакте/Евгений Жилин

ЩО ВІДОМО ПРО "ОПЛОТ"?

Нині відоме терористичне угруповання "Оплот" виникло з декількох організацій: громадської організації "Оплот", заснованої Євгеном Жиліним ще 2010 року, та однойменного бійцівського клубу, який з'явився 2011 року.

Згодом також з'явився благодійний фонд, юридична компанія, аудиторська компанія, інформаційне агентство, спортивний клуб та супермаркет "Оплот".

Громадська організація "Оплот" мала надавати фінансову, юридичну, соціальну і моральну допомогу сім'ям співробітників міліції, які загинули під час виконання службових обов'язків, військовослужбовцям, які втратили працездатність у результаті бойових дій, і військовослужбовцям, які через вік або життєві обставини були не в змозі забезпечити собі гідне існування. Крім того, "Оплот" намагався протидіяти історії та будь-якими способами протестував проти вшанування пам'яті членів ОУП-УПА

Своєю чергою, до бійцівського клубу приходили переважно колишні спортсмени, де вони мали змогу тренуватися та брати участь у боях.

"Наша громадська організація "Оплот" відстоює інтереси ветеранів Великої Вітчизняної. І ми вимагаємо однозначного трактування історії в нашій державі: ОУН-УПА - це поплічники фашистських окупантів, їх героїзація неприпустима. А свободівцям я сказав: хочете помірятися силами? Добре! Викликаю вас на бій в клітці. Влаштуємо турнір прихильників Червоної армії проти прихильників ОУН-УПА", - відповів він в інтерв'ю виданню Вести на запитання, навіщо возить членів організації "Оплот" на такі заходи, як вшанування пам'яті жертв УПА чи вшанування пам'яті генерала Ватутіна.

Фото: ВКонтакте/Евгений Жилин

ПОДІЇ НА МАЙДАНІ

Згодом члени організації почали брати активну участь в Антимайдані. Повідомлялося, що "тітушки" "Оплота" нападали на активістів і пресу харківського Євромайдану. У січні 2014 року "Оплот" майже у повному складі виїхав до Києва.

За словами Арсена Авакова, "Оплот" займався підпалом транспорту автомайданівців. Крім того, "Оплот" силою затримував учасників Євромайдану та передавав їх міліції.

Сам Євген Жилін неодноразово закликав тодішнього президента Віктора Януковича застосовувати більш жорстокі методи для придушення Євромайдану.

Євген Жилін також підкреслював, що має право затримувати "злочинців", які захоплювали адмінбудівлі і намагалися скинути з посади президента Віктора Януковича. При цьому він не мав офіційної посади й лише очолював формування, яке в суспільстві вважали злочинним, а його учасників називали "тітушками".

Протестувальників він також порівнював з "сараною, яка їздить з однієї області в іншу" нібито для захоплення адмінбудівель.

"Їхні дії незаконні, вони злочинці. Як юрист я знаю, що є поняття перебування людини в стані затримання злочинця. У ньому людина може іншій людині завдавати тілесних ушкоджень, щоб затримати злочинця і передати міліції. Якщо людині відрубати дві руки або вибити два ока ― це тяжкий злочин, а якщо відламати одну руку або ногу ― середній. Я хочу, щоб злочинці розуміли, що я можу відламати їм одну ногу повністю і мені за це нічого не буде. Більше скажу, якщо на мою людину хтось буде замахуватися палицею, то закон дозволяє мені його [того, що розмахує палицею] вбити", - говорив тоді Жилін.

Фото: Getty Images

ВІЙНА НА СХОДІ УКРАЇНИ

А з початком війни на сході України члени "Оплоту" стали воювати на боці бойовиків "ДНР" і "ЛНР". Вони захоплювали будівлю донецької міськради.

На території "ДНР" згодом був створений однойменний батальйон, яким керував нинішній ватажок терористичного угруповання "ДНР" Олександр Захарченко.

Повідомляється також, що у травні 2014 року від організації "Оплот" відокремилася її донецька організація, яка отримала самостійну назву Російська православна армія. Пізніше члени "Оплоту" почали охороняти резиденцію Рината Ахметова у Донецьку.

Фото: Getty Images

ВЕРСІЇ ВБИВСТВА ЖИЛІНА

ОСНОВНА ВЕРСІЯ

Російські правоохоронці основною причиною вбивства Жиліна назвали розбіжності в бізнесі. 

"Слідством відпрацьовується ряд версій скоєного злочину. Пріоритетною є комерційна діяльність, також не виключаються особисті неприязні стосунки", - повідомила представник управління СКР Московської області Ольга Врадій.

За її словами, кілер, який вбив Жиліна, був загримований. "У нього були накладні вуса, спортивні окуляри з антивідблисковими жовтими скельцями, панама", - додала представник слідства.

Ватажка харківського "Оплоту" вбили у Підмосков’ї

Ватажка харківського "Оплоту" вбили у Підмосков’ї

БАНДИТСЬКІ РОЗБІРКИ

За однією з найперших версій, ватажка харківської сепаратистської організації "Оплот" Євгена Жиліна могли вбити в ході бандитських розбірок. Про неї одразу повідомили російські ЗМІ з посиланням на джерело, яке заявило, що кілер вистрілив у Жиліна та його знайомого Андрія Козирєва по два рази. За характером поранень можна сказати, що діяв професійний вбивця: він цілив своїм жертвам в голову і груди.

ОПЕРАЦІЯ ПРИКРИТТЯ

За словами народного депутата України Анатолія Геращенка, вбивство терориста Євгена Жиліна могло бути операцією прикриття російських спецслужб. Таку думку Геращенко висловив у своєму Facebook.

"Це чи правда, яку потрібно перевірити, чи операція прикриття для цінного агента російських спецслужб", - написав депутат.

Схожу думку висловив і радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк. За його словами, вбивство лідера угрупування "Оплот" може виявитися підставним. 

"Особисто мені хочеться вірити в неї, вірити в те, що Жилін жив, як шакал, і здох, як шакал. Ми всі чудово пам'ятаємо, що ця одіозна фігура собою являла", - додав Шкіряк і нагадав, що ватажок "Оплоту" фігурує у кількох кримінальних справах.

Вбивство лідера проросійської організації "Оплот" Євгена Жиліна може бути підставним

Вбивство лідера проросійської організації "Оплот" Євгена Жиліна може бути підставним

Повʼязані теми:

Наступна публікація