Секрет другого триместру: стоматологи розповіли, коли вагітним можна лікувати зуби

Секрет другого триместру: стоматологи розповіли, коли вагітним можна лікувати зуби

Фото: pixabay.com

Запущені випадки перетворюють молодих матерів на беззубих жінок.

Окремої уваги в проблемах українців із зубами заслуговують породіллі. У спецпроект "Зуб даю" журналісти розповіли про Ірину з села Михайлівка біля Гайсина, котра у свої 32 роки народила чотирьох дітей і втратила вже третину зубів, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Зуби почали випадати вже після перших пологів, а в селі немає стоматолога. "Я не йду до стоматолога – сиджу на антибіотиках. І коли вже антибіотики не помагають, йду до стоматолога. Хочу лікувати, а мені кажуть, лікувати вже неможна, його треба видаляти", - розповіла вона. Тепер жінка перетворила чистку зубів на своєрідний сімейний ритуал: спочатку старші діти збираються у коло, потім настає черга мами з малечею.

Зуб даю: як не лишитися без зубів після пологів

Зуб даю: як не лишитися без зубів після пологів

Чистити зуби правильно вчать на столичній кафедрі дитячої стоматології: щітка має бути під нахилом, ніби крихти змітає зі столу, і на кожний зуб має припасти по десять рухів з обох боків. "Вимітаючими рухами. Якщо на верхній щелепі вимітаючі рухи зверху вниз, то на нижній знизу вверх", - кажуть експерти. Стоматолог Георгій Шубладзе пояснює, що щітка може розпатлатися як за півроку, так і за місяць – залежно від сили натискання. І ділиться секретом, як зекономити – ножицями обрізати кінчики ворсинок, і тоді щітка ще прослужить якийсь час. Окрім зубної щітки існують іще йоршики для проміжків між зубами та прилад із назвою ірегатор. Туди заливається вода, яка під тиском вимиває залишки їжі.

У Києві погодилися полікувати зуби й Ірини. Лікар пояснює, що жінка втратила 12 зубів, а могла б усі зберегти, якби лікувала їх у другому триместрі вагітності. Крім того, зараз існують спеціальні анестетики без адреналіну, тому зволікати неможна, інакше за півроку запалення може дійти до кореня зуба, і жодні вітаміни вже не допоможуть. Для Ірини в Києві виготовили спеціальний протез, тож тепер вона зможе нормально їсти та посміхатися.

Кореспондент ТСН Олександра Мітіна

Повʼязані теми:

Наступна публікація