"Секретна зброя" Кремля: екс-керівник розвідки звернув увагу на вразливість України перед РФ

"Секретна зброя" Кремля: екс-керівник розвідки звернув увагу на вразливість України перед РФ

Фото: УНІАН

Якщо Росія перекриє постачання дизпалива, ЗСУ просто нічим буде заправляти танки і БТР.

У Кремлі презентували нову енергетичну доктрину. Росіяни більше не криються і заявляють, що їхні енергоресурси – це зброя в боротьбі з незгодними, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Секретний додаток до документа має окремий пункт, присвячений Україні. Росіяни обґрунтовано вважають, що українська економіка залежна від них, і передовсім ідеться про дизельне паливо. Соляркою російського походження заправляються і техніка ЗСУ, і всі аграрії, тож у разі будь-якого загострення Росія автоматично зупинятиме поставки енергоресурсів. "Якщо розпочнуться широкомасштабні операції, вони будуть нам обмежувати всі поставки. Путін, я його знаю персонально і його, так би мовити, оточення, вони не зупиняться ні перед чим", - каже колишній голова служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж.

Енергетична небезпека: в Кремлі презентували нову енергетичну доктрину

Енергетична небезпека: в Кремлі презентували нову енергетичну доктрину

Наразі частка російського дизеля в Україні становить близько 40%, стільки ж займає дизпаливо з Білорусі, але одним застереженням – і перше, і друге пальне зроблене з російської нафти. "Фактично, сьогодні по дизельному паливу Росія і Білорусь зрівнялися", - каже експерт паливного ринку Леонід Косянчук. ТСН звернулася до державних органів, щоби ті прокоментували, чим планують відповісти на нову російську доктрину. У Міненерго відправили нас до фіскалів та Міноборони, РНБО запит проігнорувала, а військові вважають, що білоруська солярка ніяк не пов’язана з Росією. 

У 2018-му росіяни разом із білорусами влаштовували демарші з дизпаливом – у період посівної і збирання врожаю вони під різними приводами перекривали поставки солярки в Україну. Це призводило до дефіциту дизпалива та стрибка цін. З огляду на це експерти вважають, що Україна має діяти на випередження і шукати нові джерела надходження дизпалива – передусім збільшити власне виробництво. "Сьогодні немає політичної волі. Ми опосередковано фінансуємо бюджет РФ", - констатує Маломуж.

Зменшення ваги російського палива на українському ринку вплине не лише на залежність від Кремля, а й значно послабить російську економіку. Наразі бюджет РФ на 50% залежить від продажу енергоресурсів, і будь-яке скорочення його споживання буде суттєво бити і по військовій потузі, і по соціальному стану країни-агресорки.

Кореспондент ТСН Дмитро Святненко  

Повʼязані теми:

Наступна публікація