Село на Рівненщині атакували хімією: бджоли вимерли, а люди скаржаться на неприємні симптоми

Село на Рівненщині атакували хімією: бджоли вимерли, а люди скаржаться на неприємні симптоми

Фото: УНІАН

Можливі винуватці - фермери - відмовляються коментувати надзвичайну подію.

У селі Пустомити Рівненської області цілі бджолині сім'ї загинули в один день. Невдовзі після цього на нудоту, головний біль та пирхоту в горлі почали скаржитися місцеві діти.

Про це повідомляється у сюжеті ТСН.19:30.

Сотні мертвих бджіл лежали на землі, а ще більше - всередині вуликів. Пасічник Ігор Мосійчук каже, за день він втратив третину комах. Він бідкається, що раніше з такого вулика викачував близько 50 кілограмів меду, а тепер навіть не хоче гадати. Мертвими комахами встелені й інші пасіки. Загинули, переважно, робочі бджоли – ті які збирають пилок.

Ще через кілька годин на погане самопочуття почали скаржитися діти, яким стало зле раптово.

"Голова почала паморочитися, нежить почався, горло боліло і в очах темніти почало. Я лежала і кашляла дуже сильно", - згадує школярка Юлія Жолобчук. Дівчина додала, що лікарі поставили діагноз алергія.

Селяни впевнені, що провина лежить на місцевій агрофірмі. Біда прийшла після того, як фермери покропили невідомими препаратами навколишні поля. Така ситуація, кажуть, у селі не вперше і щоразу після обробки земель. "Два роки тому пропала корова в господарстві. Кілька корів захворіли, дохнуть бджоли, жовтіє листя, жовтіють садки, хворіють діти, хворіють старші люди", - заявила Світлана Герасимчук, Малятинський сільський голова.

Місцева фельдшерка вже знає, що з початком робіт на виклики у селі виїжджатиме чи не цілодобово.

Своєю чергою, на фірмі ж коментувати ситуацію відмовляються навіть телефоном. Кажуть, керівництва на місці немає. Озвучити свою позицію обіцяють після висновків спеціальної комісії.

Заступник начальника Гощанського відділення поліції Віталій Васильчук повідомив, що протягом 10 днів буде проведена перевірка і встановлено по можливості причетність людей чи хімікатів, які могли спричинити тяжкі наслідки.

Тим часом подібне слідство за участі цієї ж агрофірми в іншому районі області триває вже майже рік. 

Нагадаємо, у Житомирській області також загинула велика кількість бджолиних сімей. Люди підозрюють, що трагедія сталася після застосуваня невстановлених добрив на полях.

Селяни звинувачують агрофірму, яка кропила поля, у загибелі бджіл та поганому самопочутті дітей

Селяни звинувачують агрофірму, яка кропила поля, у загибелі бджіл та поганому самопочутті дітей

Повʼязані теми:

Наступна публікація