Селянам з Херсонщини, які два тижні потерпають від підтоплення, призначили мільйонну компенсацію

Селянам з Херсонщини, які два тижні потерпають від підтоплення, призначили мільйонну компенсацію

Фото: УНІАН

Проте розділити гроші між людьми поки нікому

У селі Нова Маячка на Херсонщині уже два тижні не спадає вода після великої зливи, відтак досі підтоплено понад двісті обійсть, знищений урожай, тож жителям виділили 2 мільйони гривень компенсації, йдеться в ТСН.12.00.

Двотижнева спека після  дводенної зливи  не рятує  жителів Нової Маячки. Село тоне у глибоких калюжах і у болоті. Лариса Курман – одна з багатьох, чиє обійстя затопила здавалося б звичайна літня злива.«Все валиться, котел стояв у воді, все розмокнуло. Сиплеться все. Я не знаю, чи буде він працювати. Курчата половина потопилися, бо в курник теж вода заходила», - розповідає жінка.

Після зливи минуло 2 тижні, але людські городи досі схожі на озера. На городах співають жаби. У теплицях – вже вивелися пуголовки. Врожай ранніх огірків, помідорів, моркви і картоплі  знищений повністю. Селяни кажуть, на посадковий матеріал витратили сотні тисяч гривень, більшість – брали кредити. Віддавати їх нічим. Скільки треба на ремонт будинків, ще не рахували.

Від підтоплення Нова Маячка потерпає останні кілька років, чи не після кожної зливи. Тут близько ґрунтові води, а ще сільська дренажна система не працює на повну потужність. Після численних звернень і пікетів селян, на сесії облради вирішили розробити для села проект нової дренажної системи. «Оголошується конкурс на технічні умови. Відповідно до найекологічніших потреб сьогодення. Запропонувати, яким чином 7,5-тисячне селище можна врятувати. Адже, фактично, відселення – це не є вихід із ситуації», - каже голова Олешківської РДА Олена Кравченко-Скалозуб.

У Новій Маячці на Херсонщині не можуть оцінити збитки, завдані підтопленням

У Новій Маячці на Херсонщині не можуть оцінити збитки, завдані підтопленням

Аби компенсувати втрати селянам, з обласного бюджету виділили 2 мільйони гривень. Ще 200 тисяч – з районного. Проте, коли люди отримають допомогу невідомо, бо фахівців, які можуть оцінити збитки, немає ані в селі, ані в районі. «Фіксуємо на сьогодні тільки те, що є - будинки, городи, двори, скільки затоплено, скільки чого. Чекаємо, поки направлять до нас фахівців, які будуть визначатися», - каже сільський голова.

А поки що безперервно, уже два тижні поспіль, воду з села відкачують рятувальники. Довгими рукавами її скидають у зрошувальні канали і на поля, подалі від села. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація