Селяни натрапили на масштабний таємний скотомогильник на Буковині

Селяни натрапили на масштабний таємний скотомогильник на Буковині

Фото: Прокуратура Київської області

У яму вночі вантажили тисячі туш померлих від невідомої хвороби свиней.

На Буковині жителі кількох селищ виявили незаконний скотомогильник із тисячами мертвих туш. Захоронення вони знайшли випадково, тепер поліція шукає його власників, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Жахливу знахідку в Луківцях виявили, коли хтось із селян помітив техніку, котра вночі працювала в полі. Коли люди прийшли довідатися в чому річ, то не повірили своїм очам і змусили ексаваторщика копати. Той спочатку неохоче, але докопав до двох свиней. Коли справу продовжили – назбирали мертвих туш на вісім вантажівок. Під наглядом селян туші викопували всю ніч. Свідки кажуть, що нарахували не менше двох тисяч свиней. Тепер у Луківцях бояться, що їхню землю отруїли. "Там річка іде, то все попадає в річку. Попадає в озеро, в колодязі. Це ж катастрофа", - кажуть люди.

На Буковині поблизу людських паїв захоронили кілька тисяч мертвих свинячих туш

На Буковині поблизу людських паїв захоронили кілька тисяч мертвих свинячих туш

Незаконний скотомогильник влаштували на межі двох сіл, звідки до людських обійсть кількасот метрів. Поруч із полем є свиноферма, на територію котрої не пускають ні місцевих, ані журналістів. На загорожі є попередження про карантин, подробиць якого довідатися не вдається – охоронці кажуть, що керівництва на місці немає, а самим говорити в них повноважень нема. Вантажівки із мертвечиною стоять на іншій свинофермі в сусідньому селі – обидва підприємства належать одному концерну.

Розлючені люди чергують поблизу довколишніх селищ і зупиняють кожну вантажівку, щоб упевнитися, що трупи тварин не вивозять деінде. Що стало причиною масового мору свиней, поки що невідомо, а туші вже відправили на експертизу. "Згідно дослідженнь, які були проведені у Києві, в трупах свиней, що в машинах, вірусу АЧС не знайдено. Інші дослідження не проводилися", - пояснив начальник управління цивільного захисту населення Чернівецької ОДА Олексій Гайдай.

За фактом порушення ветеринарних правил поліція вже відкрила кримінальне провадження і тепер намагається знайти  власника свиней. На фермі, біля якої стоять вантажівки, від тіл відхрещуються. "Свині я не знаю, чиї, свині не є нашою власністю і були завезені з іншого району. Що там було – не можу відповісти", - твердить директор свинокомплексу Олег Ковальчук. Винним у незаконному захороненні свиней загрожує штраф у кілька тисяч гривень, але люди кажуть, що цього недостатньо і вимагають закрити свиноферми взагалі.

Кореспондент ТСН Олег Тудан

Повʼязані теми:

Наступна публікація