Сенцов став лауреатом польської премії Pro Dignitate Humana

Сенцов став лауреатом польської премії Pro Dignitate Humana

Фото: Reuters

Цю премію щорічно вручає МЗС Польщі.

Український режисер та політв’язень Олег Сенцов став лауреатом премії Pro Dignitate Humana від Міністерства закордонних справ Польщі.

Про це заявив голова польського МЗС Яцек Чапутовіч на спільній прес-конференції з головою українського МЗС Павлом Клімкіним.

"Під час візиту міністра закордонних справ України голова МЗС Чапутовіч оголосив, що цьогорічну нагороду Pro Dignitate Humana отримає Олег Сенцов. Режисер у російській тюрмі нагадав про долю політичних в'язнів у Росії та окупованому Криму", - розповів він.

Своєю чергою, Клімкін подякував Польщі за високу нагороду для Сенцова і висловив переконання, що разом з Чапутовічем невдовзі буде нагода подивитися у Варшаві новий фільм Сенцова та поспілкуватися з ним особисто на прем’єрі. Також голова українського МЗС зазначив, що сторони обговорили можливість розширення прикордонно-митного контролю у всіх, а не лише в 4, як сьогодні, пунктах пропуску на українсько-польському державному кордоні.

Нагадаємо, 25 серпня 2016 року українського режисера Олега Сенцова засудили до 20 років ув'язнення у колонії суворого режиму. Йому інкримінували в Росії підготовку до здійснення терористичних актів у Сімферополі, Севастополі та Ялті. Олександра Кольченка було засуджено до 10 років позбавлення волі у колонії суворого режиму. 

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування. Єдиною умовою його припинення є звільнення всіх українських політв'язнів, які перебувають на території РФ.

На початку жовтня російські тюремники заявили, що Сенцов припинив голодування. Пізніше цю інформацію підтвердив і адвокат Сенцова Дмитро Дінзе. За його словами, політв'язень не мав виходу, адже в російській лікарні йому погрожували почати примусове годування та "зробити з нього овоч". Сенцов голодував 145 днів.

Сестра Сенцова розповіла про життя бранця після голодування

Сестра Сенцова розповіла про життя бранця після голодування

Повʼязані теми:

Наступна публікація