Сенсація для орнітологів: народженого в Києві у неволі чорного лелеку побачили в Греції

Сенсація для орнітологів: народженого в Києві у неволі чорного лелеку побачили в Греції

На острів Лесбос птаха долетіла самостійно.

Ризикований експеримент закінчився успіхом: українським орнітологам вперше вдалося повернути у дику природу чорного лелеку, вирощеного у неволі. Червонокнижний птах народився у київському зоопарку, а жити на волі вчився на Прикарпатті, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Світлина чорного лелеки, яку зробив на острові Лесбос грецький фотограф Петрос Цакмакіс, розбурхала орнітологів. За номером на кільці птаха вони дізналися його приголомшливу біографію – він народився в зоопарку, його батьки також народжені в неволі. "Це був вибух. Це наче як сіли на місяць", - порівнює значення події для своєї галузі науковий співробітник київського зоопарку Олександр Панчук. "Коли ми довідалися, що це лелека зоопарківський, ми в шоці були, якщо чесно. Бо шансів, що взагалі вона не загине, а почне мігрувати, майже не було", - пояснила науковий співробітник Державного природознавчого музею НАН України Наталія Дзюбенко.

Українським орнітологам вперше вдалося повернути у дику природу чорного лелеку, вирощеного у неволі

Українським орнітологам вперше вдалося повернути у дику природу чорного лелеку, вирощеного у неволі

Самочка-мігрантка вилупилася два роки тому у столиці. Саме народження чорних лелеченят у неволі вже було сенсацією. "Розмноження чорних лелек в зоопарку відбувається дуже рідко", - пояснив Панчук. Пташеня не вміло ані здобувати їжу, ані добре літати, але його таки вирішили випустити на волю, адже чорний лелека, його ще називають лісовим схимником, занесений до Червоної книги. Одразу дати йому полетіти з вольєру неможна – треба навчити самостійному життю. Зробити це зголосилися у Галицькому національному парку. "Лелеки провели там півтора місяця, адаптувались, вчились полювати. Їм у те штучне озеро кидали живу рибу, і вони її самі ловили", - розповів Панчук.

Після того лелеченят випускають на волю. В те, що бодай хтось із них виживе у дикій природі, більшість вітчизняних орнітологів тоді не вірили, адже на такий експеримент в Україні ще не наважувались. "Дуже велика відстань і дуже багато небезпек на тій дорозі. Птахи, навіть вирощені батьками в дикій природі, у них смертність неймовірно висока", - розповідає Дзюбенко. Криводзьобий дійсно за кілька тижнів провалює експеримент – повертається у парк. Науковці не здивовані: від пташеняти, щойно воно вилупилося, батьки відмовилися - його годували люди. Ще один птах полетів в невідомому напрямку та зник. А от самка-лелека науковців потішила: поза вольєром адаптувалася швидко. "На 56-й день побачив, як підійшов дикий птах. І вони вже декілька днів трималися двоє. У неї з’явився шанс емігрувати з цим своїм другом", - розповів заступник керівнка Галицького національного природного парку Володимир Бучко.

Врешті лелека пролетіла понад тисячу кілометрів з Галича до острова Лесбос. Зазвичай більшість чорних лелек летять ще далі – на зимівлю до Африки. Науковці сподіваються, що вона теж полетить, коли перепочине. На повернення пернатої мігрантки українські орнітологи чекають аж через три роки: саме тоді, за підрахунками, вона буде готова вивести своїх пташенят.

Кореспондент ТСН Алла Пасс

Повʼязані теми:

Наступна публікація