Серйозна підготовка та набір необхідного: альпіністи розповіли, як вижити в екстремальних умовах у горах

Серйозна підготовка та набір необхідного: альпіністи розповіли, як вижити в екстремальних умовах у горах

Фото: УНІАН

Медики зі свого боку закликають дбати про тепло.

Лише кілька годин узимку в горах достатньо для того, щоби замерзла рогівка ока, шкіра, м'язи, тканини, відмовило тіло і сплуталася свідомість. Що покласти із собою в рюкзак, якщо ви збираєтесь у гори і як вижити в екстремальних умовах, у сюжеті програми ТСН.19.30 розповіли досвідчені альпіністи.

Він і досі пам'ятає події 40-річної давності. 1974-го, на Західному Кавказі, Григорія Івановича накрило лавиною. Двоє людей, що були з ним, загинули. Григорій Іванович дістав переломи чотирьох ребер і вижив, каже, лише завдяки підготовці до гірських підйомів.

"Мене врятувало те, шо я знав чудово теорію. Зразу автоматом закрив рота варежкою і дихав через неї. Один подих всередину - і все, людина обмерзає, її вже нічого не врятує", - каже він.

Під сніговими завалами він провів якихось 20 хвилин. Але перед очима промайнуло все життя. Щоправда, навіть попри цей жах чоловік не кинув альпінізм. Каже, просто зрозумів, що з горами жартувати не можна. І потрібно готуватися навіть до найпростішого підйому.

Уроки виживання: ТСН дізналася, як вижити в екстремальних умовах у горах

Уроки виживання: ТСН дізналася, як вижити в екстремальних умовах у горах

Особливість гори Гемби, де третю добу шукають Ігоря Грищенка, її складність. Там легко заблукати навіть досвідченому альпіністу.

"Там за останні кілька десятків років загинуло два майстри спорту з альпінізму. Я не знаю, чи ще є таке місце в Карпатах. Там дуже мінлива погода і цей хребет неявно так виражений. Коли в тумані, важко зорієнтуватися, який бік правильний", - розповідає кандидат у майстри спорту з альпінізму Юрій Черевко.

Також Юрій застерігає - для таких сходжень у рюкзаку просто обов'язково треба мати набір найважливішого. Передусім це, звичайно, навігатор і мобільний телефон із зарядним пристроєм. Вода і хоча б кілька бутербродів. А ще - сірники, скотч, запасні рукавички та щось червоного кольору, щоби вас можна було помітити серед  снігу.

Медики ж застерігають – надважливо, особливо в холодну пору, дбати про тепло. Першими від морозів потерпають пальці рук та ніг. Перші ознаки обмороження - втрата чутливості. Щоби не дістати переохолодження всього тіла, слід максимально рухатися. Не стояти на місці, за можливості розпалити багаття. А от звичний метод багатьох – грітися алкоголем – не врятує.

"Він розширює судини. Спочатку і справді стає тепліше, втім через шкіру швидко втрачається тепло і людина швидко замерзає", – каже лікар Андрій Жернов.

Якщо ж ви таки загубилися, потрапили під лавину чи буревій, попереджають рятувальники, то намагайтеся йти назустріч будинкам чи поселенням. Якщо ж зорієнтуватися не можете, то ліпше залишайтеся на тому ж місці. Адже можете піти в геть протилежний бік та втратити  дорогоцінний час. А в зимових горах – це часто лише день-два. А в найгірших ситуаціях - кілька годин.

Кореспондент ТСН Інна Лебеденко

Повʼязані теми:

Наступна публікація