Сейсмологи розвіяли міф про наближення потужного землетрусу на Закарпатті

Сейсмологи розвіяли міф про наближення потужного землетрусу на Закарпатті

Фото: rubtsov.penza.com.ru

Регіон дійсно може бути сейсмічно вразливим, але передбачити землетрус неможливо.

Сейсмологи заперечили поширену низкою ЗМІ інформацію про ймовірність 7-бального землетрусу на Закарпатті. Стихійного лиха такого масштабу не буде, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Як пояснив заступник директора інституту геофізики Олександр Кендзера, в Україні справді існує ймовірність землетрусів. Центр, північ та схід країни менш схильні до таких катаклізмів, а от на Закарпатті, Прикарпатті, в Одещині та Криму така вірогідність зберігається через географічну близькість до сейсмоактивної зони Вранча, що у Румунії.

Землетрусу не буде: сейсмологи заперечили ймовірність катаклізму на Закарпатті

Землетрусу не буде: сейсмологи заперечили ймовірність катаклізму на Закарпатті

Коли може статися сильний землетрус в тій чи іншій частині світу – передбачити фактично неможливо. Експерт пояснює, що навіть якщо докупи зійдуться понад усі шість сотень ознак землетрусу – не факт, що він буде.

"Землетрус – це не трамвай, який за розкладом ходить. Якщо десь виникає напружено деформований стан, то змінюються навколо нього всі поля фізичні, і слідкування за тими полями і являє собою те, що називається ознаками можливого землетрусу. Однак всі вони разом взяті говорять про зміну напруження деформованого стану, а не про те, що буде землетрус. Може бути безліч маленьких землетрусів з тією енергією, або може енергія почати передавати в іншу точку, і не буде землетрусу", - каже Олександр Кендзера.

Як повідомлялося, в неділю, 3 листопада, в Аргентині стався землетрус магнітудою 5,7. Його епіцентр був у провінції Ла-Ріоха у південно-західній частині країни.

Повʼязані теми:

Наступна публікація