Поки що батат не надто популярний серед українців, хоча його вважають дуже корисним.
Українські фермери дедалі частіше вирощують батат. Цей овоч більш відомий як солодка картопля, хоча нічого спільного, окрім крохмалю, із картоплею не має. Але поки що батат не надто популярний серед українців, хоча його вважають дуже корисним. За кілограм батату правлять від 70 до 100 гривень.
Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.
Родом батат із Латинської Америки, але вже непогано прижився і в Україні. Щоправда, наразі його більше вивозять закордон, аніж споживають тут.
Як вирощують батат
Вирощувати батат у промислових масштабах першими почали на Херсонщині. Клімат для цієї культури там просто ідеальний.
Нині сезон збору. Вродило добре, бульби по 500-600 грамів, а то й більше. Коли місцеві рослини страждали від спеки та перепадів температур, екзотичний для українців батат на крапельному зрошенні почувався добре.
"Коли у нас температура піднімається до 40-35 градусів - це для нього саме та температура, за якої він вирощується. Якщо іде пониження температури нижче 12 градусів за Цельсієм, то для нього це вже йде стресс", - каже агроном Руслан Бершадський.
На Херсонщині фермери вирощують батат невеликими партіями вже близько 10 років. Вирощується він як картопля.
На складах з холодильниками батат може лежати до наступного врожаю.
"Спочатку він два тижні має пролежати за температури 28 градусів. Для того, щоб у нього затягнулися усі рани. А потом вже його зберігають у районі 10 градусів Цельсія", - пояснює керівник проекту “батат” у фермерському господарстві Олександр Гавловський.
Коштує батат із поля удесятеро дорожче, ніж картопля - 70 гривень за кіло. Культура вигідна, тож наступного року це господарство площу під батат планує збільшити удвічі - до 50 гектарів.
Проте, в Україні попиту на батат поки що немає. Люди не знають, що це таке. Тому український батат продають переважно до Європи.
Батат, як і вино, смачніший, коли витриманий. Йому треба вилежатися хоча б пару місяців після збору.
Користь батату
За словами дієтологів, батат - це антидепресант та антиоксидант. Він може стати чудовою заміною картоплі для діабетиків.
"За своїм походженням він ближче до таких коренеплодів як: топінамбур, корінь селери, буряк, морква. Він містить велику кількість бетакаротіну, інсуліновий індекс менший", - пояснює дієтологиня Карина Дейнеко.
Бататом зацікавився Інститут картоплярства НААН України і планує збільшити експериментальну площу під цю культуру. Там мають великі плани на батат, але певні, що картоплю йому витіснити не вдасться, бо для українців то святе.