Сезон горіхів: українцям їх продають від 35 до 180 грн за кіло

Сезон горіхів: українцям їх продають від 35 до 180 грн за кіло

Фото: pixabay.com

Ціни різняться залежно від якості товару та місця його продажу.

Грецькі горіхи, до складу входять органічні та мінеральні сполуки, вітаміни – смачні та дуже корисні. Нині сезон їх збирання та продажу, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Збивають палицею або просто вилазять на дерева і трусять – так на Вінниччині у сезон збирають волоські горіхи. Селяни жартують, що то не горіхи падають, а гроші. З трьох дерев можна зібрати кілька мішків горіхів. Їх продають через інтернет – роздрібнені за 120 грн за кіло, покупці намагаються збити ціну до 100. Товар пересилають поштою, гроші приймають на картку.

Смачні та корисні: яка ціна на волоські горіхи під час сезону збирання

Смачні та корисні: яка ціна на волоські горіхи під час сезону збирання

Сусідка тітка Марія горіхи лущить не руками, а кухонним молотком по пляшці: "Товчу так, щоб вони були ціленькі, бо як будете просто бити, то вони розлітаються. А так бити по дзьобику". Пенсіонерка торгівлі онлайн іще не опанувала, горіхи носить на базар заготівельникам: "Для мене то вигідно, щоб не було скучно сидіти". Кому не нудно сидіти – продають горіхи на базарі самі.

У Львові на ринку продають горіхи ті, хто їх вирощує – не лущенні за 35-40 грн. Лущити лінуються або не мають часу. Пані Ліда вже розміняла дев’ятий десяток, у неї дача, а там п’ять дерев горіха: "Маю діти, онуки, і все роздаю, і сама їм кожний день". Горіхи вона не лущить, хоча знає, що чищені суттєво дорожчі. У сусіда-продавця по 120 гривень кілограм: "У мене донька живе в Києві, то в магазині 150". На столичному ж базарі можна побачити і за 180: "150 менший, 180 більший, а це перетинки горіхові – на настоянки всякі". Горіх – дуже вигідний товар. Можна продати ядра, якшо не полінуватися їх потовкти, а можна ще й зібрати перетинки і їх продавати за 20 грн пакетик. Але чи хороший виторг – не відомо. За час знімання на базарі горіхи ніхто не купував.

Як повідомлялося, ціни на українські овочі та фрукти перед закриттям сезону підняли щонайменше вдвічі. Але покупці, напередодні холодів хочуть наїстися всього, а тому – попит є. Фермери навіть намагаються подовжити сезон деяких продуктів. Висаджують більш пізні сорти ягід, та вирощують їх в теплицях. 

Кореспондентка ТСН Інна Боднар

Повʼязані теми:

Наступна публікація