Сезонний апетит: як задовольнити організм і не набрати зайвих кіло восени і взимку

Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин

Свої поради дали дієтологи, психологи та кулінарні блогери.

Напередодні зими організм потребує їжі, а підвищений апетит ставить перед важливим питанням про набір ваги. Чим вгамувати сезонну пристрасть та не погладшати при цьому, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

На дворі ще не зима, а Оля з котом Кузею вже набрали вагу – в усьому винуватять сосиски. Літом до них не тягне, а взимку аж затягує, хоч від них з'являються боки. Оля з Кузею переконані, що вони зігрівають: "Сосиски – це взагалі наша радість. Трохи понервували, зустрілися з подругами, у них такі ж проблеми. Замовили сосисок – і, в принципі, проблема якось відпала", - іронізує Ольга.

ВідеоЇсти і не гладшати: чим вгамувати сезонну пристрасть до їжі

Навіть у +16 тіло не обдуриш - воно добре відчуває, що скоро зима, і реагує диким апетитом. А це ставить нас перед важливим питанням: що б таке з'їсти, аби не погладшати. Чим вгамувати сезонну пристрасть до їжі – дивіться у сюжеті.

Їсти і не гладшати: чим вгамувати сезонну пристрасть до їжі

Дієтолог натомість радить зігріватися чаєм. І це взагалі універсальний рецепт, коли настає холод: хочеш їсти – пий. "Теплі напої, трав’яні чаї, чаї зі спеціями. Рекомендується включати в раціон теплі супи", - каже фахівець. Набирати два-три кілограми восени перед зимою – це нормально, бо певну квоту калорій людина віддаватиме на зігрівання в мороз. Організм про це знає і готується, але завдання мозку – не дати тілу занадто підготуватися.

Щоб втамувати передзимовий голод, потрібні спеції і сезонні овочі з фруктами – апельсини, грейпфрути, яблука, топінамбур, морква, гарбуз, буряк. І знову таки – рідина, якою все треба розбавляти між прийманнями їжі. А коли вже несила встояти перед жирною та солодкою їжею, варто перевірити, чи не бракує організму вітаміну Д.

Кулінарний блогер Анна Міщенко навіть осінні рецепти розробила. Один з них – салат, де є кус-кус, помідори, сік лимона, кріп та огірки. Він ситний і дієтичний. Автор запевняє, що продукти, які їси і справді худнеш, таки існують. Це квашена капуста та селера. "Організм ваш витрачає більше енергії на переробку цього продукту, ніж отримує. Та ж квашена капуста – це джерело вітаміну Ц", - пояснює вона. Селеру можна вживати з хумусом, приправленим перцем чилі. "Дає притік крові. Відповідно, ми зігріваємося природнім шляхом", - каже експерт.

Психологи ж кажуть, що ми їмо багато, щоб компенсувати нестачу спілкування. "Їжа виконує певну соціальну функцію. А взимку, як відомо, ми менше гуляємо і менше перебуваємо на вулиці", - пояснює знавець людської поведінки. Тож тут криється ще один рецепт збереження фігури – частіше влаштовувати прогулянки на свіжому повітрі з друзями. І трішки вживати сухого вина – менше 100 грам. Тоді навесні не буде проблемою "зустріти" себе в дзеркалі напередодні пляжного сезону.

Кореспондент ТСН Наталія Гончарова

Залиште свій коментар

Вибір редакції