Шахраї винаходять все нові способи зламу акаунтів соцмереж: як не стати жертвою

Шахраї винаходять все нові способи зламу акаунтів соцмереж: як не стати жертвою

Фото: Associated Press

Хакери за повернення доступу вимагають гроші.

Експерти порадили, як захистити свої сторінки і паролі, щоб не стати жертвою хакерських атак, у сюжеті "Сніданку з 1+1".

Напередодні головний санітарний лікар України Віктор Ляшко на своїй сторінці у фейсбук поділився, що шахраї від його імені просять перевести кошти. Створили телеграм-канал з його фотографією, вигадали історію, за сценарієм якої пан Ляшко у скрутній ситуації, і просять фінансової допомоги.

А от композитор, співак і поет Анатолій Матвійчук, який останнім часом багато пише віршів у фейсбуці, взагалі залишився без своєї сторінки.  

Артисту зламали фейсбук та від його імені почали просити грошей. І один зі знайомих без вагань перерахував злочинцям кошти. Але найгірше для Анатолія було те, що він втратив доступ до своєї онлайн-майстерні. "Я просто друкував, як приходило натхнення, у фейсбук, і онлайн редагував, тому, уявляєте собі, втратити фейсбук – це втратити десятки, а можливо і сотні своїх публікацій, і коли я про це подумав, в мене був шок", — розповідає артист.

Звичайно, він звернувся до кіберполіції та поліції. Але сам не хотів сидіти склавши руки, тож почав діяти. "Я думаю, що він хакнув не лише сайт, він хакнув електронну пошту, і подумав, а якщо я з альтернативної своєї пошти напишу листа на свою пошту основну: "Висилай мені назад пароль від фейсбуку і від пошти", а він пише: "За 5000 гривень я зроблю все як було", — ділиться Анатолій.

Платити не став, але продовжував спілкуватися з хакером. І тут сталося неймовірне: "Він перепрошує і повертає мені паролі".

Як повернути сторінку Facebook, якщо вас зламали

Як повернути сторінку Facebook, якщо вас зламали

Власник школи "білих" хакерів Єгор Аушев каже, що зірки останнім часом за послугами звертаються дуже часто. Тож радить стежити за онлайн-гігієною самотужки. "Порада №1 — створіть окремі поштову скриньку, або декілька поштових скриньок і використовуйте їх лише для доступу до соціальних мереж окремо", — радить експерт.

Також радить використовувати завжди Google-ідентифікацію. "Тобто для кожної поштової скриньки має бути подвійна аутентифікація", — запевняє Єгор.

І остання порада. "Треба прибрати будь-які ще додаткові способи зайти у ваш акаунт крім "емейла" і підтвердження через двофакторний вхід", — радить експерт.

Так вашу сторінку зламати буде майже неможливо. Єгор каже, щодня у всьомі світі відбуваються мільйони хакерських атак. Є навіть карта, яка показує їхню кількість.

Повʼязані теми:

Наступна публікація