Шахтарі бунтували під парламентом: хто та чому не додає зарплат робітникам копалень

Шахтарі бунтували під парламентом: хто та чому не додає зарплат робітникам копалень

Фото: Сайт президента України

Сотні прапорів, ще більше людей, під стіни парламенту від ранку прийшли шахтарі, та їх профспілки.

Били касками по асфальту: у столиці акція протесту шахтарів. Вимагають зарплат. Запевняють, не отримують кровних по декілька місяців. Або ж через часткову зайнятість мають не повний оклад. У провладній партії ж запевнили, що боргів перед шахтарями майже немає. А ті, хто прийшли сьогодні на мітинг, представляють копальні, які взяті в оренду приватними підприємцями.

То, що ж чекати шахтарям і державних, і не державних акцій найближчим часом, – в сюжеті ТСН.19:30.

Сотні прапорів, ще більше людей, під стіни парламенту від ранку прийшли шахтарі, та їх профспілки. Хочуть нагадати про себе і депутатам, і президенту, тому колоною рушають ще й на Банкову.

Віктор Горобенко – шахтар-першопроходець. Приїхав з Донеччини. Каже, робота часткова, зарплата – також.

"Це нереально, щоб платити за світло, опалення. Щось треба ще поїсти, не кажучи вже про те, щоб вдягтися", – каже він.

Касками по асфальту: шахтарі у столиці вимагають виплати зарплат

Касками по асфальту: шахтарі у столиці вимагають виплати зарплат

В провладній партії ж стверджують, що затримка по виплатам – мінімальна. А ті, хто мітингують сьогодні, здебільшого – представники приватних шахт.

"Офіційно позиціонуються вони, як страйки шахтарів державних шахт, але насправді це не зовсім так. Основна кількість шахтарів із "Добропіллявугілля". Компанія ДТЕК уклала договір оренди державних шахт "Добропіллявугілля" строком на 49 років. Це вугілля використовувалося для потреб власної генерації", – написав у Facebook народний депутат Андрій Герус. 

Голова Незалежної профспілки гірників України, Михайло Волинець на слова Андрія Геруса теж відповів в соцмережі, мовляв, на акцію вийшли шахтарі із державних копалень. Претензії є не лише до зарплат, а й до умов праці, нарікають шахтарі зі Львівщині.

"Обладнання ще Радянського Союзу, все старе і добите. Зробіть умови, альтернативу. А в нас вона на Заході одна: або їхати в Польшу на полуницю, або лізти в шахту. Ще й за ту роботу не платять грошей", – каже шахтар Василь Цемпанич.

Із роз'ясненнями до мітингарів виходить представниця президента. І запрошує ініціативну групу на розмову. 

"Ми окремо звернемося до прем'єр-міністра з проханням зробити окреме засідання уряду, Запросити і ДТЕК і державних шахт, для того, щоб обговорити не лише поточну ситуацію, а й так само план розвитку вугільних регіонів", – зауважила голова Офісу Національної інвестиційної ради при Президентові України Юлія Ковалів.

Нині зарплати працівникам державних копалень виплачені за травень. Уряд виділив на них 340 мільйонів гривень. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація