Шакали, буйволи і бобри: в Україні додалося тварин внаслідок глобального потепління

Шакали, буйволи і бобри: в Україні додалося тварин внаслідок глобального потепління

Фото: ТСН

Чимало «переселенців» стали вельми корисними для місцевих жителів.

Через зміну клімату в Україні з’явилося багато видів тварин, непритаманних для нашої території. Тепер тут водяться бобри-мігранти з Польщі, волохаті краби з Китаю і балканський шакал, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Бобри з Польщі оселились у заповіднику Розточчя неподалік Львова. Тут їх не бачили 250 років. Місцевий очільник Ярослав Бовт веде журналістів крізь зарості повз болота та переконує, що для бобрів – краще не буває. «Високі трави, гадючник – трава так називається», - розповідає він. Гостей з Польщі у заповіднику нарахували сотню, хоч від людей вони ховаються.

Глобальне потепління жене до України нових чудернацьких звірів

Глобальне потепління жене до України нових чудернацьких звірів

З гілок, які бобри вигризають, вони будують греблі – ту саму роботу поруч виконують місцеві екологи. Зоолог Любов Горбань міряє рівень води у струмку перед дамбою. «Ціль була побудувати такий бар’єр, щоби річка могла затримуватися», - каже вона. Затримати річку – означає повернути воду у болота навколо, бо радянська влада осушила їх у 1960-ті роки, щоб вирощувати врожаї там, де їх бути не могло. Чим знищила рідкісних птахів і риб, а також створила умови для масштабних пожеж, які отруюють львівське повітря.

Сьогодні знову відновлюється природа, з’явилася вода та прийшли гризуни, котрі роблять греблі задарма. «Це їхня діяльність. Бобри відчувають, де потрібно направити воду, в якому напрямку. Вони розумніші за радянську владу», - констатують фахівці. Робота бобрів-переселенців повернула воду у ці місця – це той рідкісний випадок, коли зміна клімату пішла екології тільки на краще.

Позитивні наслідки надихнули учених на Одещині на експеримент. За останні десять років кількість спекотних днів в регіоні зросла вдвічі, а температура влітку піднялась майже на два градуси. Вода – те, чого тепер так сильно бракує тут усьому живому. Аби її повернути й утримати, екологи зважились на велике переселення 14 буйволів із Закарпаття. Інженер-еколог Олег Дьяків пояснює, що тварини роблять коридори в очереті, котрими навесні в період повноводдя пересуваються птахи та риба.

Востаннє рогаті меліоратори крокували цією територією півтори тисячі років тому, але тепер вони знову можуть це робити. Глобальне потепління їм дуже до вподоби, адже цієї зими лише два тижні буйволи провели в приміщенні, а решту часу гуляли у плавнях біля озера Картал. Тим часом екологи міркують над іще одним корисним завданням для тварин. «Відомий сир моцарелла – він робиться саме з молока буйволів», - каже Дьяків. Щоправда, задля цього буйволи мають стати свійськими.

Однак не всі тварини-переселенці сприймаються людьми позитивно – до України аж із Балкан дійшли тамтешні шакали. До потепління тут їх ніколи не було. «Божевільно плачуть, мов діти, о 12-й ночі», - бідкаються селяни.

Як уже повідомлялося, український клімат із колишнього помірного перетворюється на суміш пустелі й тропіків. Влітку може випасти град і сніг, а колись лише бачені по телевізору смерчі стали відомими гостями на Полтавщині, Кіровоградщині на решті регіонів. Місячні норми опадів майже не змінилися, але якщо раніше це були невеликі дощі протягом тривалого часу, то тепер нерідко тривала посуха змінюється потужною зливою, котра стає лихом для міського господарства.

Кореспондент ТСН Олександра Мітіна

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Як змінюється клімат
Наступна публікація