Шанс на життя. В Україні розширять перелік дозволених трансплантацій органів

Шанс на життя. В Україні розширять перелік дозволених трансплантацій органів

Фото: УНІАН

Щодня в Україні помирає 9 хворих, які так і не дочекалися пересадки.

Попри підозри у хабарництві, висунуті єдиному трансплантологу печінки Олегу Котенку, операції в інституті імені Шалімова не зупиняться. У медзакладі заплановані наступні пересадки печінки від родинних донорів. А очільниця Мінохорони здоров'я заявила, що вже від 1 січня 2020 року в Україні почнеться і трупна трансплантація. При цьому щодня в Україні помирає 9 хворих, які так і не дочекалися пересадки.

Про це йдеться в сюжеті Ірини Маркевич, Марічки Кужик та Валерії Ковалінської в програмі ТСН.19:30.

Пана Сергія сьогодні з реанімації переводять у палату. Це йому пересаджували печінку, коли в інститут Шалімова силовики нагрянули з обшуками. Замість того, щоб оперувати, Олег Котенко вислуховував обвинувачення в хабарництві. В ці хвилини на операційному столі під наркозом уже лежав донор – 18-річний син пана Сергія Сашко.

Те, що вона пережила, коли на операційному столі одразу лежали і син, і чоловік, пані Ганна не може передати словами.

"Синок лежав на операційному столі, а нікому було оперувати. Дякую Гриненку, який все-таки нас прооперував. Хоча ми їхали до Котенка", - говорить дружина пацієнта з пересадженою печінкою Ганна Боженко.

Пані Ганна переконує, що ніколи не обговорювала з хірургом ціну операції. Показує список ліків - на них пішло 50 тисяч гривень.

Олег Котенко, у якого прокуратура вилучила мільйон доларів готівкою, нині перебуває під вечірнім домашнім арештом. На роботі він не з'являється. В інституті переконують, родинні пересадки печінки не зупиняться.

"Трансплантації печінки будуть виконуватися і надалі", - запевнив головний лікар клініки Національного інституту хірургії та трансплантології ім. О.О. Шалімова Андрій Костенко.

Щодня 9 українців помирають, не дочекавшись потрібної трансплантації

Щодня 9 українців помирають, не дочекавшись потрібної трансплантації

Щороку 5 тисяч українців потребують пересадки нирки, серця, легень, кісткового мозку. Якщо не має рідного донора - українська медицина їм не в змозі допомогти. Ліля - серед них. Вона дістає книжки в лікарняній палаті. Їй би готуватися до ЗНО. Але Ліля готується до трансплантації печінки. Її стан вкрай тяжкий.

"На сьогодні життя дівчинки підтримується медикаментами".

Лілі першу операції на жовчних протоках зробили ще після народження в Польщі. Тоді батьків попереджали, що можливо знадобиться пересадка печінки. 16 років ця родина спостерігала, як в Україні лише занепадає трансплантація. На пересадку Бельгія виставила рахунок - 115 тисяч євро.

"Медицина корумпована. Що я можу сказати. Така сума, ви можете собі уявити, щоб у нас тут зробили, то не треба було такої великої суми. То ж не 100 тисяч гривень, а 115 тисяч євро".

І от сьогодні міністерка охорони здоров'я Зоряна Скалецька переконує, що від 1 січня наступного року в Україні почнеться пересадка органів і від померлих донорів. За три місяці до цієї дати залишаються усі проблеми, через які новий закон про трансплантацію відтермінували на рік. Немає електронної бази донорів-реципієнтів - без цього заборонено проводити операції. Базу брався розробити попередній склад МОЗ за 26 мільйонів гривень.

"Сьогодні питання, щоб цей реєстр був. Ми його знайти не можемо. Ми побачили одну флешку. Мало б бути понад 26 мільйонів", - каже голова парламентського комітету з питань здоров'я нації Михайло Радуцький.

Відсутні трансплант координатори - а це ключова фігура в організації процесу пересадки органів. В реанімаціях немає обладнання, для констатації смерті мозку, наприклад, газоаналізаторів.

"Лише 5% відділень інтенсивної терапії з 775 відділень мають газоаналізатори, що працює 3%, їх просто немає", - говорить президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров.

Однак міністерка каже, що вони вже готові закуповувати обладнання.

"Ми маємо кошти в бюджеті 112 мільйонів не витрачені, ми можемо почати процедуру закупівель. Давайте це зробимо за 20 років бажання", - каже міністерка охорони здоров'я України Зоряна Скалецька.

Очільниця МОЗ переконує, що за три місяці інтенсивної роботи реально підготуватися до початку пересадки органів і від нерідних донорів. Якщо не встигнуть, закон про трансплантацію знову доведеться відтерміновувати.

"Через місять ми подивимося, як ми рухаємося".

У Лілі немає місяця. Її печінка не працює. За два тижні її чекають у Бельгії на обстеження. Ціна трансплантації 115 тисяч євро, а у родини немає і половини суми.

"Переживаємо, терміново треба робити. До 18 числа треба, щоб гроші були переведені".

За останні 10 років на лікування українців за кордоном пішло понад 2 мільярди гривень. Це сотні трансплантацій. В Україні за ці гроші могли врятувати тисячі хворих. Однак щодня 9 українців помирають, не дочекавшись трансплантації.

У Лілі зовсім обмаль часу. Родина сподівається лише на благодійників. А Ліля не перестає штудіювати історію – вірить, що її ЗНО попереду.

Переказати кошти для Лілії можна на картку її мами: "ПриватБанк", № картки 5168745014813031, Лопатка Оксана.

Повʼязані теми:

Наступна публікація