"Шляхи є". Луценко прокоментував можливий обмін Солошенка та Афанасьєва на росіян

"Шляхи є". Луценко прокоментував можливий обмін Солошенка та Афанасьєва на росіян

Фото: Право на владу

У Мін'юсті повідомили, що документи для обміну російській стороні вже передали.

Чутки щодо можливого обміну українців Солошенка та Афанасьєва, яких незаконно утримують на території РФ, можуть виявитися правдивими.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко не дав конкретної відповіді на запитання щодо обміну, однак зауважив, що "шляхи є".

Про це він заявив під час брифінгу у суботу, 11 червня.

"Я не хотів би коментувати теми, пов'язані з можливим обміном нашим військовополонених або заручників, які перебувають у руках терористів або їх натхненників у Кремлі. Коли на кону стоять долі наших в'язнів, я не хотів би жодним словом порушити домовленостей. Шляхи є, в тому числі на стадії досудового слідства, судового слідства, на стадії засудження. Можна вирішувати питання, якщо є політичні домовленості",- відповів Луценко  на запитання журналістки, чи правдива інформація, що двох українських політв'язнів Юрія Солошенка і Геннадія Афанасьєва можуть обміняти на двох громадян Росії Євгенія Мефедова і Максима Сакауова, підозрюваних у справі подій 2 травня в Одесі.

Луценко додав, що особисто не є учасником відповідних можливих домовленостей.

До слова, міністр юстиції України Павло Петренко повідомив, що українська сторона передала РФ документи щодо повернення додому незаконно утримуваних у Росії українців Юрія Солошенка і Геннадія Афанасьєва, передає "Інтерфакс-Україна".

"Тривають закриті юридичні переговори, і у мене є стриманий оптимізм, що вони незабаром повернуться додому. Юридична сторона повністю підготовлена і передана Російській Федерації. Відповідь буде отримана за результатами політичних переговорів. Як це було і з Надією, до останнього моменту тривали політичні переговори. Тут та сама ситуація. І дуже важливо, щоб політики до моменту, коли наші хлопці перетнуть український кордон, не коментували перебіг переговорів, тому що переговори дуже складні", - пояснив у суботу, 11 червня, Петренко.

Запитання на 13:24. 

Нагадаємо, що раніше один з учасників гуманітарної групи на переговорах у Мінську Віктор Медведчук заявив про те, що українців Юрія Солошенка та Геннадія Афанасьєва мають невдовзі обміняти на двох людей, які були причетні до трагічних подій в одеському Будинку профспілок 2 травня 2014 року.  При цьому, прізвищ осіб, на яких обміняють незаконно ув'язнених українців, він не назвав.

Повʼязані теми:

Наступна публікація