Шлюбні тренди: українці все менше воліють одружуватись та не поспішають розлучатись

Шлюбні тренди: українці все менше воліють одружуватись та не поспішають розлучатись

Фото: Unsplash

Мотивація створювати родину змінилась за останні роки.

Охочих взяти шлюб все менше, але і число розлучень скорочується – стверджують українські вчені. Втім, якщо простежити динаміку весіль та розлучень, – за останні 30 років майже нічого не змінилось. Навіть забобони у 21 столітті працюють, як і раніше – різке зменшення одружень у високосні роки, а перед та після стрибок, йдеться у випуску ТСН.Тиждень.

А от мотиви для вступу в шлюб справді змінюються, кажуть вчені. І це – світовий тренд. Все менше жінок виходять заміж, бо не можуть самі себе прогодувати. Та й чоловік вже цілком може дати собі раду в побуті, і не шукає одночасно дружину, кухарку і няньку для себе і дітей.

Тепер дедалі частіше - люди шукають свою "половинку", рідну душу. І вже не соромляться звертатись по допомогу. Настільки - що від 2010 року в Україні заснували навіть професійне свято -  День шлюбних агентств.

Країна наречених: ТСН.Тиждень з'ясував, як знайти ідеального партнера

Країна наречених: ТСН.Тиждень з'ясував, як знайти ідеального партнера

З 35 років на 10 жінок лишається лише 8 чоловік. І це про середні цифри, бо в мегаполісах  ця різниця на порядок гірша. А до 60 років співвідношення стає взагалі трагічне: один чоловік на дві жінки. Вживання алкоголю, куріння, любов до їжі з високим вмістом холестерину, а ще ризиковані форми поведінки  – причини того, що чоловіки зникають. І самотніми ризикують залишитися аж три мільйони українок. Інколи єдиний вихід професійні свахи в шлюбних агентствах. Не склалося з українцями, можливо, пощастить з іноземцем.

У Тетяни чоловік – француз. Вони живуть у Данії, а спілкуються англійською.

“У нас якісніше розуміння, ніж у мене було з українськими чоловіками”, – каже Тетяна.

Два невдалих українські шлюби змусили її звернутися до шлюбного агентства, аби знайти свого чоловіка . За тиждень він написав. Два місяці спілкування. Тисячі повідомлень в мережі. Кілька візитів до України, аби познайомитися особисто та познайомити Тетяну зі своїми двома дітьми. Під час одного з них Жан-Люк освідчився Тетяні. Схоже на казку. Про неї мріють тисячі українок. І не просто мріють, а діють.

Професійна сваха Наталія каже, робота шлюбних агенцій за останні 20 років, неабияк змінилась. У 90-х чоловіки для 80% відсотків жінок були просто засобом для виїзду за кордон. Тепер же у шлюбних агентствах шукають кохання. Обидві сторони заповнюють величезні анкети. Дівчата надають найкращі фотографії.

“Дуже короткі спідниці – ні. Дуже глибокі декольте – ні”, - радить директорка шлюбного агентства Наталія Коваль.

Адже іноземці люблять скромних. Купідони працюють не безкоштовно. Для жінок реєстрація обійдеться у 500 гривень. Первинна консультація для чоловіка - 5 тисяч гривень.

В інституті демографії розповідають, шукати платних свах жінкам не треба хіба в селі. Там наречених-дівчат нестача. Вони мігрують до великих міст на навчання та роботу. І радикально змінюють співвідношення статей мегаполісів.

“Якщо, наприклад, серед населення України до 35 років баланс сприятливий, то в місті Києві вже з 25 років в нас жінок більше, ніж чоловіків”, - стверджує працівник Інституту демографії Людмила Слюсар.

Безліч дівчат гуляють на самоті або прогулюються з подругою. Чоловіків у натовпі меншість. Такий дисбаланс на любовному ринку змушує шукати кохання деінде. У цьому делікатному питанні жінки після 35 років більше довіряють шлюбним агентствам, а от молодь сподівається на інтернет-свах. Новітні свахи навіть не живі. Це програма на мобільний телефон. Журналісти наважуються на експеримент.

Юля – ведуча на весіллях. Через популярний інтернет-додаток на телефоні шукаємо їй кохання. Десятки профілів у додатку і до жодного хлопця у Юлі не виникає симпатії. Нарешті. Юля вирішує лайкнути акаунт одного з хлопців у додатку.

Поки Юля шукає своє інтернет-щастя, Ольга оговтується саме від такої біди. Переживає суди та готується до депортації з рідної країни. Син став причиною війни колишніх коханих. З чилійцем Рубеном жінка познайомилась на сайті знайомств.

“Він почав розказувати про романтичні стосунки його батьків, як вони живуть вже 53 роки разом, ходять за ручку. І він так само хоче, щоб в нього була сім'я”, - ділиться Ольга.

Жінка оговтувалася після розлучення. Вона лишилася одна з двома дітьми.  Тому дуже швидко погодилася переїхати до Чилі та одружитися з Рубеном. Та як тільки в українки народилась дитина від чилійця, романтичного і турботливого Рубена наче підмінили.

“Купила хліба - поверни решту. Чому на кранику на червоне повернуте – ти мила руки теплою водою? До неповаги, грубих слів, відкривання дверей і пішла геть звідси”, - згадує жінка.

В якийсь момент Ольга так і зробила. Разом з дитиною поїхала в Україну. Та Рубен – через суд вирішив відібрати малого. І українська феміда стає на бік іноземця – нібито Ольга утримує сина незаконно. Марко притискається до мами. Поки не усвідомлюючи, що вже завтра його життя кардинально зміниться. Завтра вони зайдуть у літак до Чилі, і що буде далі – невідомо. Такі історії треба мати на увазі. З одного боку інтернет-знайомства  заводити легше, з іншого - легше брехати.

Тим часом Юлю все більше захоплює інтернет-додаток в телефоні. Та виявилося, навіть в Інтернеті знайти бодай когось – нелегко. Та сьогодні у Юлі побачення.

Свахи, агентства, сайти чи просто інтернет-додатки в телефоні. Сидячи у себе вдома ви таки можете посперечатися з неприємними цифрами науковців демографів. Юля йде у сонячних променях з передчуттям чогось прекрасного. Можливо, ця кремезна спина її інтернет-половинки і стане для неї опорою в житті.

Кореспондент ТСН.Тижня Ніна Грушецька

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація