Барикади із бруківки, обстріли снайперів та складені рядочком тіла: якими були найкривавіші події Майдану

Барикади із бруківки, обстріли снайперів та складені рядочком тіла: якими були найкривавіші події Майдану

Фото: Сайт президента України

Цього дня сім років тому загинуло 47 українців.

20 лютого 2014 року - дата, яка стала одним із найкривавіших днів у новітній історії України. Тоді, сім років тому, силовики масово застосували зброю проти протестувальників на Майдані у Києві. Снайпери нещадно розстрілювали людей на вулиці Інститутській.

Тоді загинули 47 активістів. Ще дві доби з кожним із них прощалися на Майдані Незалежності. Згодом кожному дали звання Героя України.

Перші постріли силовиків у бік майданівців пролунали вранці, по двох хвилинах на дев'яту. Активісти, які намагалися повернути барикади, що втратили напередодні, йдуть уперед. Беркутівці відходять до Національного банку, звідки снайпери цілять у всіх без розбору. Навіть у тих, хто намагається забрати загиблих і поранених.

Тіла перших розстріляних вже о 10 ранку почали зносити на Майдан Незалежності і класти їх рядочком між Лядськими воротами та готелем "Козацький".

Шоста річниця розстрілу Небесної сотні: хронологія трагічних подій 20 лютого 2014 року

Шоста річниця розстрілу Небесної сотні: хронологія трагічних подій 20 лютого 2014 року

Тоді дорогою до столичного моргу карети "швидкої" утворили затор. Медзаклади також були переповнені. Лікарні з палицями в руках охороняли представники самооборони, бо побоювалися, що силовики могли прийти за пораненими.

У бік середмістя Києва, тим часом, з різних куточків міста їхала підмога. А от із будівель урядового кварталу усіх чиновників евакуювали. Маріїнський парк, анклав тітушок і антимайданівців, теж спорожнів, бо вони групами розійшлися різними районами столиці.

Кількість загиблих на Інститутській невпинно зростала. Розлючений натовп майданівців почав штурм Жовтневого палацу. 

Михайлівський Золотоверхий собор, готель Україна і навіть будівля Київради, перетворилися на шпиталі та морги. На руках, на ношах і в ковдрах сюди постійно несли людей із майже ідентичними пораненнями: у шию, голову чи серце.

Надвечір урядовий квартал спорожнів. Силовики пішли. З Майдану і далі вивозили загиблих, а натомість завозили шини. Бруківкою люди укріплювали барикади, де майстрували "коктейлі Молотова". Майданівці ще не знали, що все закінчилось...

Повʼязані теми:

Наступна публікація