Шотландія хоче провести новий референдум про незалежність після Brexit

Шотландія хоче провести новий референдум про незалежність після Brexit

Фото: Reuters

У вересні 2014 року в Шотландії вже проводили референдум про незалежність від Великої Британії.

Шотландія хоче здійснити проведення другого референдуму про незалежність регіону після того, як британський уряд визначиться зі своїми діями в рамках виходу Великої Британії з ЄС (Brexit).

Про це заявила перший міністр Шотландії Нікола Стерджен, - пише Reuters.

"Як тільки у нас буде певна ясність - я сподіваюся, восени цього року - про наслідки Brexit і про майбутні взаємини між Сполученим Королівством ЄС, тоді я знову розгляну питання про терміни референдуму про незалежність", - сказала вона.

Стерджен також зазначила, що очолювана нею Шотландська національна партія не виступатиме проти нового можливого голосування, пов'язаного з Brexit. При цьому міністр висловила стурбованість з приводу того, що різні регіони Великої Британії можуть знову проголосувати по-різному, як це сталося в 2016 році на референдумі щодо членства Великої Британії у ЄС.

Британські юристи оскаржують Brexit у суді

Британські юристи оскаржують Brexit у суді

Нагадаємо, що вересні 2014 року в Шотландії вже проводили референдум про незалежність від Великої Британії, однак тоді прихильники незалежності програли.

У березні 2017 року парламент Шотландії проголосував за проведення другого референдуму.

Нагадаємо, раніше Європейський Союз і Велика Британія розпочали другий етап переговорів щодо виходу країни з числа учасників континентальної спільноти. Президент Європейської Ради Дональд Туск, однак, не виключав призупинення процесу виходу Великої Британії зі складу ЄС.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Вихід Британії з ЄС
Наступна публікація