Штрафи й кримінальна відповідальність: в Україні посилили покарання за порушення вимог пожежної безпеки

Штрафи й кримінальна відповідальність: в Україні посилили покарання за порушення вимог пожежної безпеки

Фото: УНІАН

В уряді сподіваються, що посилення відповідальності зменшить кількість правопорушень, що становлять загрозу життю.

Кабмін посилив відповідальність за порушення вимог пожежної та техногенної безпеки

Про це повідомив прем’єр-міністр України Олексій Гончарук.

"Відтепер мінімальний штраф за адміністративні правопорушення складатиме 510 грн, а максимальний — 8500 грн. Також значно підвищується штраф за завідомо неправдивий виклик поліції, “швидкої” або аварійних служб — він становитиме від 3400 до 10200 гривень", - заявив він.

За словами Гончарука, також запроваджується кримінальна відповідальність за порушення вимог техногенної безпеки, що призвело до аварії чи іншої небезпечної події з тяжкими наслідками.

Одеська трагедія викрила питання браку професійного оснащення пожежної служби

Одеська трагедія викрила питання браку професійного оснащення пожежної служби

"До цього штраф за порушення вимог пожежної безпеки становив для громадян від 8,5 до 119 гривень, а для посадових осіб — від 34 до 170 гривень. Такого "покарання" недостатньо для того, щоби мотивувати до виконання безпекових правил", - додав прем’єр.

На думку голови уряду, посилення відповідальності має підвищити рівень правової і громадянської свідомості посадових осіб і громадян, а також зменшити кількість правопорушень, що становлять загрозу життю і здоров'ю людей.

"Уряд наразі опрацьовує питання про законодавче врегулювання обов’язковості виділення коштів в державному та місцевих бюджетах на цільові заходи протипожежної безпеки, спрямовані на те, щоб знизити ризик пожеж у громадських та адміністративних будівлях закладів освіти, охорони здоров’я та інших", - резюмував Гончарук.

Нагадаємо, за останні 5 років в Одесі ставались смертельні пожежі частіше, ніж будь-де в Україні. Причинами пожежі були порушення пожежної безпеки, недбальство чиновників та інспекторів і людський фактор. ТСН.ua пригадав найрезонансніші одеські пожежі.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Відставка Кабміну Гончарука
Наступна публікація