"Сині кити" та інші смертельні квести: під загрозою 13 тисяч маленьких українців

"Сині кити" та інші смертельні квести: під загрозою 13 тисяч маленьких українців

Фото: ТСН.ua

Психолог радить впливати на ситуацію насамперед батькам.

В Україні зростає кількість дитячих суїцидів, і причиною цьому є спільноти в російських соціальних мережах. Психологи радять батькам більше уваги приділяти своїм дітям, аби запобігти трагедії, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Днями у Броварах 12-річний хлопчик викинувся з вікна сьомого поверху, і з важкими травмами був доправлений до реанімації. За версією слідчих, підліток вирішив покінчити життя самогубством, бо батьки забрали в нього ноутбук. Саме в комп'ютерах діти нерідко не лише дізнаються про "моду" на суїцид, але й починають лоскотати собі нерви участю в іграх, фіналом яких передбачається самогубство.

Убивчі квести та заборони батьків: зросла кількість самогубств серед підлітків

Убивчі квести та заборони батьків: зросла кількість самогубств серед підлітків

Смертельні квести створюють переважно в російських соцмережах. Дитині впродовж 50 днів нав'язують думку, що вона має накласти на себе руки, а якщо учасник відмовляється – погрожують убивством. Географія страшних прикладів доведеної до кінця гри "Сині кити" вже охоплює ледве не половину України. Врятовані від останнього кроку кажуть, що поштовхом до суїцидальних марень є проблеми в сім'ї, у спілкуванні з однолітками, самооцінка. За доведення дітей до самогубства за ґратами опинився лише один підозрюваний – Пилип Будейкін, якому російські слідчі закидають 15 дитячих смертей. Українська кіберполіція теж має кількох підозрюваних, але вони поки що на волі. Щоденне виявлення і блокування небезпечних спільнот не зупиняє поширення "гри", бо вони виникають знову та вчаться маскувати себе. Загалом у зоні ризику опинилися 13 тисяч маленьких українців, які зголошувалися бути учасниками вбивчих "квестів".

"Вони не сприймають смерть, як щось серйозне", - пояснює психолог Наталія Підлісна. Її головна порада – батьки мають виділяти мінімум 17 хвилин на день для спілкування зі своїми дітьми. Інакше ті почуваються покинутими і непотрібними, тому й шукають розради у віртуальному світі через брак спілкування з батьками та однолітками. Якщо ж дорослі почнуть приділяти більше уваги, цікавитимуться оточенням дітей та стануть для них друзями – смертельних наслідків віртуального спілкування вдасться уникнути.

Кореспондент ТСН Антон Страшко

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Виховання дітей
Наступна публікація