Сірчана кислота за 300 грн і гумові рукавички. Князєв розкрив деталі підготовки до нападу на Гандзюк

Сірчана кислота за 300 грн і гумові рукавички. Князєв розкрив деталі підготовки до нападу на Гандзюк

Фото: УНІАН

Головний поліцейський країни показав відеозаписи відтворення злочину, під час яких учасники нападу зізнаються у скоєному.

Голова Нацполіції Сергій Князєв розповів деталі організації нападу на херсонську активістку Катерину Гандзюк, яка 4 листопада померла від отриманих хімічних опіків.

Також під час виступу у Верховній Раді 6 листопада Князєв розповів про хід слідчих дій.

Під час відпрацювання території поблизу будинку Гандзюк, де стався напад, виявлено камеру спостереження, яка зафіксувала одного з ймовірних злочинців, проте запис був неякісний.

Пізніше під час проведення оперативних заходів було встановлено особу продавця, в якого злочинці у місті Каховка придбали знаряддя злочину – сірчану кислоту.

З метою ідентифікації особи покупця його фото було розповсюджено в мережі Інтернет. Коли встановили особу покупця, з'ясувалося, що це був учасник АТО.

Князєв навів відео зізнання покупця, яке той зробив під час відтворення злочину (особа покупця не повідомляється, обличчя на відео правоохоронців було "замилене"):

"З продавцем, який передав мені у цьому місці дві пляшки сірчаної кислоти. Я йому віддав 300 грн. Ці 300 грн я отримав від Торбіна (організатор нападу Сергій Торбін, - ред.) заздалегідь. Він дав нам 10 тисяч грн, щоб ми могли поїсти... на витрати".

Придбану сірчану кислоту він поставив у багажник автівки: "Вийшов Торбін, відкрив багажник, я поставив у багажник".

На запитання, кому належить автомобіль, він відповів: "Він був переданий з нашої військової бази рік тому".

Після його затримання і допиту було затримано й організатора злочину, його двох посібників і безпосередньо виконавця. Усі п’ятеро затриманих – учасники АТО.

Затримання організатора проводив особисто заступник голови Нацполіції та заступник голови СБУ.

За результатами допитів затриманих осіб і 367 свідків, а також проведених 9 обшуків, понад 20 експертиз і більше 100 негласних слідчих дій правоохоронці встановили всі обставини підготовки та вчинення злочину.

З’ясовано, що в липні 2018 року організатор запропонував виконавцю побити секретаря Херсонської міської ради Гандзюк, за що пообіцяв винагороду –  5 тисяч доларів. Надалі плани злочинців змінилися і вони вирішили застосувати до Гадзюк сірчану кислоту.

Напередодні вчинення злочину, 26 липня, організатор, його співучасник і безпосередньо виконавець придбали сірчану кислоту. Організатор розподілив ролі між учасниками. Один із співучасників використовувався як водій і мав чекати в машині. Інший – спостерігати за територією навколо будинку Гандзюк. А виконавець – безпосередньо застосував проти потерпілої сірчану кислоту.

Після вчинення злочину водій відвіз виконавця до міста Олешків Херсонської області. Дорогою водій викинув взуття виконавця і пляшку від сірчаної кислоти на березі річки. У подальшому зазначені речі були вилучені. Також на місці вчинення злочину та за напрямком відходу злочинця, поліцією вилучено одяг потерпілої і пару гумових рукавичок.

Під час обшуку будинку в місті Олешків, де злочинці готували злочин, вилучено ще одну пляшку із сірчаною кислотою.

За результатами слідчих дій здобуті беззаперечні докази вини підозрюваних. Усім п’яти особам повідомлено підозру про вчинення вбивства та обрано міру запобіжного заходу.

Досудове розслідування поліцією фактично завершено. Провадження було передано до СБУ для подальшого розслідування і притягнення до кримінальної відповідальності замовників.

Нагадаємо, 31 липня у Херсоні стався напад на активістку Катерину Гандзюк. Нападник чекав жертву біля під'їзду і хлюпнув на дівчину концентрованою сірчаною кислотою. Жінка отримала опіки 30% тіла. Катерина Гандзюк від отриманих опіків померла 4 листопада. Її справу одразу ж перекваліфікували на закінчене умисне вбивство

Повʼязані теми:

Наступна публікація