Спалах коронавірусу в Італії, де мешкають десятки тисяч українців. Що їм робити і яка ситуація на кордоні

Спалах коронавірусу в Італії, де мешкають десятки тисяч українців. Що їм робити і яка ситуація на кордоні

Фото: Associated Press

В Італії проживає найбільша діаспора українців у Європі.

Коронавірус в Італії вже "закрив" на карантин 12 міст, у всій країні скасовують масові заходи, а кількість інфікованих зростає щогодини. Раптовий спалах смертоносної інфекції в Європі змусив відреагувати та вжити заходів і Україну. ТСН.ua розповідає про поради для тих, хто в Італії, що кажуть українці, які живуть на Апеннінах, та як влада відреагувала на поширення коронавірусу у державі з найбільшою діаспорою українців в Європі.

Що радять українцям в Італії

За інформацією Організації Об'єднаних Націй, Італія - улюблена для українців держава Європи. Кількість мігрантів з України тут сягнула 246,3 тисячі людей, і це без урахування заробітчан та тих, хто поїхали до Італії у відпочивати. На консульському обліку в Італії станом на 1 січня 2020 року перебувало 15 632 громадян України

Що до подорожей, то МЗС України наполегливо радить утриматися від відвідин охоплених інфекцією регіонів. А таких провінцій станом на 24 лютого поки дві – це Венето та Ломбардія. У двох північних регіонах захворіли вже близько 200 осіб, шестеро померли.

Фото: ТСН.ua

"У зв’язку з загостренням епідемічної ситуації, пов’язаної з поширенням у північних регіонах Італії захворювання, викликаного новим типом коронавірусу (2019-nCoV), Міністерство закордонних справ рекомендує громадянам України тимчасово утриматися від поїздок до уражених провінцій італійських регіонів Ломбардія, Венето, Емілія Романья та П’ємонт, де є найбільший ризик зараження", –  йдеться в повідомленні МЗС

Також громадянам України в Італії порадили стежити за рекомендаціями, розробленими Міністерством охорони здоров'я Італії.

  1. Регулярно і ретельно мити руки (щонайменше впродовж 20 секунд, водою і милом або дезинфікційними спиртовмісними (60%) засобами для рук ;
  2. Уникати близьких контактів із особами, які мають ознаки гострих респіраторних захворювань (триматися на відстані щонайменше 1 м від осіб, які кашляють чи пчихають);
  3. Не торкатися руками очей, носа і рота (у разі контакту із зараженою поверхнею руки можуть передавати вірус до тіла);
  4. Прикривати паперовою хустинкою рот і ніс, коли кашляєте чи пчихаєте;
  5. Користуватися антивірусними препаратами чи антибіотиками слід лише у разі, якщо вони прописані лікарем;
  6. Регулярно протирати поверхню (на робочому місці, у квартирі тощо) хімічними дезінфікуючими засобами («убити» коронавірус можуть засоби із вмістом відбілювача/candeggina, хлора/cloro, розчинників/solventi, 75-відсоткового етанола/etanolo al 75%, пероцтової кислоти/acido peracetico, хлороформу/cloroformio);
  7. Використовувати маску у разі підозри щодо захворювання або під час допомоги хворим;
  8. Не вважаються небезпечними товари, виготовлені у Китаї чи пакунки, отримані з Китаю (коронавірус не має здатності жити занадто довго на поверхні);
  9. У разі підвищеної температури тіла, кашлю, утрудненого дихання або після повернення з Китаю впродовж періоду, що не перевищує 14 днів, телефонувати на номер «гарячої» лінії 1500 (хто був у Китаї або контактував із особами, що повернулися із Китаю протягом періоду, що не перевищує 14 діб, і водночас має підвищену температуру, кашель, утруднене дихання або біль у м’язах, має телефонувати на вказаний номер щодо подальших дій);
  10. Домашні тварини наразі не ідентифіковані як поширювачі нового коронавірусу (нині немає підтвердженої інформації, що, наприклад, коти і собаки можуть заразитися на коронавірус; водночас рекомендується завжди мити руки після контакту із тваринами).

Італійська влада ж повністю закрила для в'їзду і виїзду десять муніципалітетів регіону Ломбардія провінції Лоді – Касалпустерленго, Кодоньо, Кастільоне-д’Адда, Фомбіо, Малео, Сомалія, Бертоніко, Терранова-де-Пасеріні, Кастельгерсундо і Сан-Фіорано, а також муніципалітет Во ‘Еуганєо в провінції Падуя, регіоні Венето. Там під карантином опинилися близько 50 тисяч людей.

Станом на вечір 24 лютого жоден з українців в Італії не інфікувався коронавірусом. В МЗС нагадали, що загальний цілодобовий номер телефону з питань коронавірусу – 1500.

Також в разі виникнення обставин, що вимагають негайного консульського реагування, рекомендуємо громадянам України невідкладно звертатися за номерами «гарячих ліній» на території Італії до Посольства України в Італії (+39 3519 886 823), Генерального консульства України в Мілані (+39 3487 254 038) та Генерального консульства України в Неаполі (+39 327 736 48 22).

Чи є небезпека для українців в Україні? Як там із кордоном та авіасполученням?

Аеропорти "Бориспіль" та "Київ" сполучені з Італією близько 20 авіарейсами, ще безліч рейсів виконують автобуси автошляхами. Прямого ж залізничного сполучення Україна-Італія немає. Саме через щільний зв'язок між країнами українські прикордонники взялися забезпечувати додатковий контроль в найбільш ризикованих напрямках.

В ДПСУ пообіцяли, що починаючи від 20-ї години 24 лютого, пасажирам всіх авіарейсів з Італі мірятимуть температуру.

"Сьогодні з 20 години усі прямі рейси будуть проходити обов’язкову температурну перевірку з використанням інфрачервоних приладів“ – заявив голова Держприкордонслужби Сергій Дейнеко.

Говорячи про автомобільне сполучення, чиновник зазначив, що потенційний напрямок в’їзду громадян з Італії – пункт пропуску "Тиса", він розташований біля міста Чоп Закарпатської області. Там близько 500 автобусів на тиждень перетинають кордон в напрямку Італії.

“Завтра з 8:00 там буде забезпечена температурна перевірка всіх пасажирів”, – додав Дейнеко.

Своєю чергою, заступник міністра охорони здоров’я України Віктор Ляшко переконує, що система охорони здоров'я готова прийняти випадки хворих коронавірусною інфекцією і надати якісну медичну допомогу, навіть якщо такі й зафіксують.

В МОЗ не хочуть доводити до того, щоб з коронавірусом довелося боротися вдома. Тому обладнали прикордонні пункти пропуску спеціальними боксами для людей, в яких може бути підозра на коронавірус.

"На кожному пункті пропуску є ізолятор, в який тимчасово розміщується людина до приїзду бригади швидкої допомоги, яка аналізує там, з ким контактував хворий, або перевозить його до інфекційної лікарні. Далі, за встановленим алгоритмом, збираються зразки на дослідження. Ці зразки передаються у вірусологічну лабораторію, вірусологічна лабораторія впродовж п'яти годин може підтвердити або спростувати діагноз", – сказав Віктор Ляшко.

Українські прикордонники посилюють контроль за пасажирами, які приїздять із Італії

Українські прикордонники посилюють контроль за пасажирами, які приїздять із Італії

Що до забезпечення захистом від інфікування самих прикордонників, то Ляшко переконує, що з цим проблем не виникатиме.

"Прикордонники наші будуть забезпечені респіраторами з класом захисту не нижче FFP2, які повноцінно захищають органи дихання від проникнення біологічних патогенних агентів", – сказав він.

Однак поради не подорожувати до Італії не передбачають жодних обмежень чи заборон. Так, наприклад, авіакомпанія "Міжнародні авіалінії України" (МАУ) заявляє, що поки не скасовує рейси до Мілана та Венеції, адже не отримала застережень від влади Італії.

SkyUp Airlines поки також не скасовує свої рейси. Вони зазначають, що поки все згідно з розкладом, однак перебувають "в процесі всіх комунікацій і рішень з державними структурами".

Паніка чи не паніка. Життя Мілану словами українок

Мілан – адміністративний центр охопленої коронавірусом Ломбардії. Тут проживають багатото українців і сюди ж подорожують багато українців. В коментарі ТСН вони повідомили, що намагаються не панікувати, але ситуація з коронавірусом вплинула на їхні будні. Кажуть, що по телевізору радять не виходити з дому, а всі церкви, школи та театри в місті закрили, аби не допустити поширення інфекції.

"Паніки жодної немає, лише по телевізору кажуть – сидіти вдома і нікуди не виходити. В метро людей немає, церкви зачинені, театри, школи зачинені. На вулицю ніхто не виходить – сидимо всі в квартирах. Сказали, протягом 3-4 днів, а потім передадуть подальші інструкції по телевізору", – розповідає Катерина.

Інша українка, Ольга, в коментарі ТСН розповіла, що в Мілані люди непокояться, однак намагаються не піддаватися паніці.

"Є напружена ситуація, у Мілані зачинили собор Дуомо для відвідування, бари після 18-ї години також зачинені, ресторани поки працюють. Театри, кінотеатри також зачинені, це все у Мілані та в області. Загалом 10 областей у зоні карантину. Паніки як такої немає, але люди непокояться. Сьогодні на вулицях відносно менше людей, ніж зазвичай. В масках ходять, але не кожен другий. Школи зачинені до 1 березня", – говорить вона.

Італійські солдати в санітарних масках патрулюють площу Дуомо в центрі Мілана / Фото: Associated Press

А ось Ксенія працює в модній індустрії, і в Мілані якраз відбувся тиждень моди. Дівчина зізнається, що спалах коронавіруса вже позначився на індустрії.

"Ми хвилюємось, що позначиться на нас ще як мінімум на рік вперед. Оскільки зараз на модних тижнях ми здійснюємо замовлення для осені-зими, відповідно все, що станеться зараз, позначиться на тому, як ми зароблятимемо майбутнього сезону. У великих брендів велика кількість виробництв розміщується у Китаї, а там зараз все зачинено, – зізнається вона. –  Ми невеликий київський рітейл так сильно можемо і не відчути, але ви розумієте, що глобальні економічні процеси не можуть не подіяти на кожного. Після тижня моди тут відбувається тиждень дизайну, це теж велика світова подія, і поки невідомо, коли вона відбудеться – нині у статусі "відкладено".

За її словами, інформація змінюється кожні дві години. Виставки скасовані, приватні шоуруми, де відбуваються приватні презентації брендів, ще працюють, але усі публічні заходи і заклади відсьогодні після 18 години будуть зачинені. Всі кінотеатри, бари, ресторани теж нібито мають зачинити.

"Зараз я перебуваю майже в центрі Мілану і сьогодні не помітила на вулицях багато масок на обличчях або людей в паніці. В Італії все добре поставлено з інформацією – навіть у дитячих садочках перетелефонували всім батькам всіх дітей і все було обговорено. Абсолютно чіткі інструкції повідомлені – як кожен має поводитись, куди телефонувати за наявності певних симптомів чи підозр. Тому люди відносно спокійні. Переживають за людей похилого віку, за батьків, оскільки тут чітко сказали – що люди за 80 років чи з якимись ускладненнями, вони у найбільшій зоні ризику. Звісно, певна пригнічена атмосфера – вона є", – додала вона.

Що було до цього. Як коронавірус атакував Італію

Увечері п'ятниці, 21 лютого, в Італії через коронавірусну інфекцію Covid-19 сталася перша смерть. Помер 78-річний чоловік. Мешканець регіону Венето перебував у лікарні міста Падуя близько десяти днів і все ж недуга виявилася сильнішою. Вже наступного дня країну сколихнув черговий летальний випадок.  Другою жертвою коронавірусу стала мешканка регіону Ломбардія. Її смерть настала за кілька годин після того, як інфекція забрала життя 77-річного чоловіка. Згодом зафіксували четверту смерть.

Станом на 24 лютого коронавірусом з Китаю в Італії інфіковані вже понад 200 людей. І це лише офіційні дані, які є у міністерства здоров'я країни. Понад двадцять пацієнтів перебувають у реанімації, семеро вже померли від недуги.

Карантин вплинув і на спортивні події. Через коронавірус скасували одразу три матчі Серії А. Зустрічі "Інтер" - "Сампдорія", "Верона" - "Кальярі" і "Аталанта" -"Сассуоло" відкладені на невизначений термін.

Італійська влада побоюється, що вірус уже вирвався за межі ізольованих осередків в Ломбардії і Венето, що суттєво ускладнить боротьбу з його поширенням.

Налякані також і місцеві мешканці. Люди буквально "розмітають" продукти і предмети першої необхідності, стривожені рішенням уряду заборонити пересування між районами, що визначені як "гарячі точки" через нові випадки хвороби.

Супермаркет Lidl в місті Казальпустерленго в неділю піддався нашестю стурбованих покупців. Від самого ранку біля магазину зібралися місцеві жителі, повні рішучості запастися продуктами першої необхідності і стривожені рішенням уряду заборонити пересування.

Багато з них були в масках, яких зараз практично неможливо дістати в місцевих аптеках. Керівництво супермаркету відмовилося відкрити двері за розкладом, побоюючись, що настільки велике скупчення людей призведе до паніки і хаосу. У підсумку на місце викликали поліцейського, який спробував упорядкувати те, що відбувається. Потім  їх запускали лише групами по 40 осіб, доки інші чекали, обговорюючи ситуацію, яка склалася.

В італійській поліції не виключають, що карантинні зони можуть бути розширені, а влада Венето і Ломбардії відзначає, що поки незрозуміло, як довго будуть діяти введені в цих областях обмеження. "Ніхто не знає, як будуть розвиватися події", - пояснив під час пресконференції мер Мілана Джузеппе Сала

Своєю чергою прем'єр-міністр  Джузеппе Конте закликав людей "не піддаватися паніці і дотримуватися порад органів охорони здоров'я".

Більше про коронавірус:

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація