Ситуація на військовому арсеналі біля Ічні: гасіння пожежі та вибухи тривають

Ситуація на військовому арсеналі біля Ічні: гасіння пожежі та вибухи тривають

Фото: Генеральний штаб ЗСУ / Facebook

Інтенсивність вибухів боєприпасів значно зменшилась.

Станом на сьому годину ранку п'ятниці, 12 жовтня, на військовому 6-му арсеналі Міноборони біля Дружби та Августівки Ічнянського району на Чернігівщині триває гасіння пожежі, інтенсивність вибухів боєприпасів значно зменшилась. Загиблих та травмованих внаслідок надзвичайної ситуації не зафіксовано.

Про це повідомляє Державна служба з питань надзвичайних ситуацій.

У районі надзвичайної ситуації залучено сили і засоби загальною чисельністю близько тисяча осіб та 216 одиниць техніки.

Чимало евакуйованих жителів навколишніх сіл починають повертатися додому - попри те, що в оперативному штабі не радять так робити. Оселі застають напівзруйнованими, деякі будинки вигоріли вщент. Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Ранок. Доки комісія рахує збитки, постраждалі взялися самотужки латати дірки.

Зараз довкола арсеналу працюють сапери - повністю розмінувати 16-кілометрову зону обіцяють до Нового року. Головною версією вибухів на складах вважають диверсію.

Нагадаємо, 9 жовтня о 03:40 до ДСНС надійшла інформація про те, що на території військового 6-го арсеналу Міноборони поблизу Дружби та Августівки Ічнянського району на Чернігівщині виникла пожежа з подальшою детонацією боєприпасів. Із 16-кілометрової зони можливого ураження (Ічня та 30 прилеглих сіл) евакуювали понад 12,5 тисячі осіб.

Найімовірніша причина вибухів на військових складах - диверсія. Так вважають у Генштабі та СБУ. Аргументують, що майже одночасно вибухи пролунали в чотирьох різних місцях арсеналу.

За кілька днів до вибухів у населених пунктах поблизу складів виникли перебої з мобільним зв’язком. А на українсько-російському кордоні помітили спецавтомобілі, які, ймовірно, перевозили російські безпілотники. Про це заявляють прикордонники.

Розслідування вибухів артскладів на Чернігівщині не буде коротким. За законом, слідство не можуть завершити, поки триває розмінування. А рятувальники обіцяють очистити 16-кілометрову зону ураження до середини грудня.

Повʼязані теми:

Наступна публікація