СІЗО неспокою в Одесі: приїзд спецпризначенців після вбивства обернувся новими кримінальними справами

СІЗО неспокою в Одесі: приїзд спецпризначенців після вбивства обернувся новими кримінальними справами

Полеміка довкола закладу та всієї системи примусового утримання вийшла на загальноукраїнський рівень.

Третій день поспіль в одеському слідчому ізоляторі працюють делегації з керівників та слідчих. Туди постійно заїздять та виїздять спецавтомобілі, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Спочатку в СІЗО сталося жорстоке вбивство жінки-працівниці закладу, а після, як стверджують ув'язнені – акція залякування з боку тюремників. Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська виклала в соцмережі фото, де на спині арештанта видно сліди, можливо, від кийка. "Це фото дійсно звідси, зроблене мною, зроблено з людини, яка трималася у карцері понад 14 годин, тобто випустили людину тільки після вказівки прокурора", - твердить фахівець секретаріату уповноваженої з прав людини Анатолій Пазичук.

Ув'язнені одеського СІЗО розповідають про залякування після вбивства жінки-конвоїра

Ув'язнені одеського СІЗО розповідають про залякування після вбивства жінки-конвоїра

Журналістів уперше за останні роки впускають усередину СІЗО та навіть дозволяють поспілкуватися з ув'язненими. Про побиття вони мовчать, але зізнаються, що йшлося про приниження. В одного з арештантів помітні синці на тілі. "Це він ударився об нару чи стіл – я не можу зрозуміти. У нас тут було в основному приниження особистості, ось було адміністрацією влаштовано погром", - розповів ув'язнений Іван Галадільніков.

У міністерстві юстиції перераховують, що вилучили в камерах СІЗО під час обшуків: 20 літрів горілки, 80 літрів браги, два десятки заточок. На уповноважену з прав людини чиновиники ображаються. "Пані Лутковська звернула увагу тільки на факт обшуків. І жодним чином не згадала про те, що співробітник пенітенціарної системи загинув", - каже заступник міністра Денис Чернишов.

Спецпризначенці приїхали в СІЗО наступного дня після вбивства. Арештанти впевнені, що це була акція залякування у відповідь на вбивство колеги. В адміністрації запевняють – це планові спецзаходи до Дня Незалежності. "Я особисто був присутнім на цих заходах і при мені фізична сила та спеціальні засоби не застосовувалися", - твердить заступник начальника державної кримінально-виконавчої служби південного управління Сергій Напрасніков.

Однак прокуратура розпочала кримінальне провадження за статтею про перевищення службових повноважень. Там кажуть, що до СІЗО в них давно було багато запитань. "Ми не один раз вже зверталися саме щодо порушення режиму утримання, стосовно порушення прав ув'язнених", - пояснила речник обласної прокуратури Інна Верба. Допоки тривають перевірки в слідчому ізоляторі, його керівника тимчасово усунули від виконання обов'язків. Із убитою жінкою-конвоїром Оленою Порошенко попрощалися сьогодні.

Кореспондент ТСН Сергій Осадчук

Повʼязані теми:

Наступна публікація