Скандал із радянськими підручниками в школі на Одещині: освітяни натякають на кадрові висновки

Скандал із радянськими підручниками в школі на Одещині: освітяни натякають на кадрові висновки

Літературу вже вилучили та відправили на утилізацію.

На Одещині школярам на літо видали для підготовки до навчального року підручники з російської мови випуску 1990 року. Книги містять цитати Леніна, прославляють комунізм, колгоспи та прапор СРСР, а також піонерів і комсомольців, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

У школі села Утконосівка, де більшість жителів складають етнічні молдавани, викладання ведеться українською і молдовською мовами, а російська доступна як іншомовна. Вчителька Олена Боуруш пояснює, що інших підручників у розпорядження школи просто немає. "Так, він старий, тут дуже багато слів із радянського часу, але я ніколи не використовувала лексику з Радянського союзу, я обирала тільки повчальні тексти", - твердить вона.

Цитати Леніна і комунізм: у школах на півдні Одещини навчаються за радянськими підручниками

Цитати Леніна і комунізм: у школах на півдні Одещини навчаються за радянськими підручниками

Директор школи каже, що за документами підручник вилучений з навчального процесу ще у 2004 році. Відтоді списані книжки лежали в бібліотечному резерві, а викладач російської сама вирішила використовувати їх на уроках і чомусь роздала дітям на літо додому. "Річ у тому, що в нашій школі немає сховища. Ми ж навіть не рахували, скільки їх було. Забрали назад у дітей", - пояснила директор Утконосівської загальноосвітньої школи Ганна Кулава.

Керівник райвідділу освіти через скандал приїхала до школи з перевіркою. "Для чого дітям роздали їх додому? Оце для нас також питання. Пояснюють тим, що для того, щоб їм було дома легше готувати правила", - каже начальник відділу освіти Ізмаільскої РДА Тетяна Якименко. Чиновники визнають, що за роки незалежності нових підручників російської мови для молдовських шкіл у районі не отримували, тому вчителі користуються книжками для українських шкіл або самі вишукують матеріали в інтернеті. В кожному разі, виправдати появу на шкільних партах радянської літератури дефіцитом нової неможна. "Це не той шлях, який вони обрали для вирішення", - наголосила Якименко.

Районні освітяни не виключають, що у школі тепер відбудуться кадрові зміни. Підручники з радянського минулого нарешті вилучили і здали на макулатуру.

Кореспондент ТСН Сергій Осадчук

Повʼязані теми:

Наступна публікація