Скандал у столичному ВНЗ. Студенти-медики не змогли здати надважливий іспит

Скандал у столичному ВНЗ. Студенти-медики не змогли здати надважливий іспит

Подальше навчання десятків студентів опинилося під загрозою через конфлікт МОЗ та керівництва вишу.

У вівторок, 20 лютого, одночасно в усіх медичних закладах України було розпочато обов’язкове тестування майбутніх лікарів-стоматологів.

Однак, студенти Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця можливості здати  ліцензійний інтегрований іспит “Крок 1. Стоматологія" не отримали.

За словами студентів третього курсу, вони прийшли на екзамен у назначений час, однак тестування так і не здали. Керівництво ВНЗ пояснило студентам, що представники Центру тестування при Міністерстві охорони здоров’я не з’явилися на екзамен.

Студенти виявилися заручниками конфлікту між МОЗ та керівництвом університету, які не зуміли вчасно розібратися із ситуацією.

За словами студентки, яка мала здавати іспит, ніхто не здогадувався, що тестування можуть відмінити.

"Кожен перекладає провину один на одного, а заручниками ситуації виявилися 200 осіб. Ця дата була визначена ще півроку назад. Ми сьогодні прийшли, нас зафіксували, що ми прийшли, і сказали, що з Центру ніхто не приїхав", - пояснює дівчина.

Єдине, про що було відомо студентам ще минулого тижня, що Центр на той момент не дав згоди на проведення "Кроку". А за день до тестування, 19 лютого, ректор університету Катерина Амосова повідомила, що пожертвувала власні гроші на оплату іспиту.

Головною проблемою для студентів третього курсу є те, що без відповідного тестування вони не будуть допущені до подальшого навчання.

За словами студентки, її дивує, чому ВНЗ не зумів оплатити іспит заздалегідь, якщо гроші на навчання вимагали оплатити саме перед "Кроком".

"Ми підписуємо контракт, сплачуємо за нього немалі кошти. Університет наперед бере гроші за рік навчання. І ми платимо близько 30 тисяч за навчання, кожна людина. І я не розумію, чому вони не змогли знайти суму і виділити її з бюджету університету, щоб заплатити за проведення тестування. Ми платили за навчання до 20-го числа, тобто до "Кроку". І в контракті у нас прописано, що університет зобов’язаний провести з нами цей іспит", - пояснила дівчина.

Студенти-стоматологи, які опинилися у невизначеній ситуації, того ж дня намагалися зібратися на мітинг. Однак пізніше виявилося, що мітинг було організовано не на підтримку учнів, а заради ректора НМУ Катерини Амосової.

Повідомлення про усунення її з посади на офіційному сайті МОЗ з’явилося того ж дня, що й мав бути проведений всеукраїнський іспит.

"Ми з'ясували, що мітинг, який збирали під МОЗ був не на нашу честь - стоматологів, які не написали "Крок". А на честь того, що відбулася відставка Амосової - ректора нашого університету. І я так зрозуміла, що це вона збирала мітинг в свою честь. Я не думаю, що там деякі студенти були студентами, яких дійсно цікавила доля нашого ректора. Ми постояли десь годину-півтори і розійшлися. А залишилися стояти люди, які там стояли ще до нас. Там ще плакати були з приводу відставки Амосової, що потрібно повернути ректора на місце", - пояснила студентка-третьокурсниця.

Після очікування під стінами Міністерства, єдиним, що наразі пообіцяли самим студентам – було "вжити усіх необхідних заходів та призначити для студентів-стоматологів НМУ іншу дату складання ліцензійного іспиту “Крок 1. Стоматологія” впродовж поточного навчального року".

Також у Міністерстві анонсували створення комісії для всебічного розгляду цієї ситуації, а на час діяльності комісії від виконання обов'язків відсторонюється директор Центру тестування МОЗ України Ірина Булах.

У офіційній заяві МОЗ, яка вийшла у день іспиту, також пояснили, що "у зв'язку з відсутністю договору між Центром тестування, який є єдиною уповноваженою на проведення ліцензійних іспитів “Крок” організацією, та Національним медичним університетом ім. О.О. Богомольця, студенти 3 курсу стоматологічного факультету НМУ були позбавлені можливості скласти обов'язковий для продовження навчання іспит “Крок 1. Стоматологія”.

Таким чином, студенти НМУ стали єдиними з 13 ВНЗ, хто не отримав можливості здати ліцензійний іспит.

У Міністерстві уточнили, що станом на 20 лютого керівництво ВНЗ не розпочало переговорну процедуру та не уклало договір з Центром тестування на проведення ліцензійних іспитів “Крок”, таким чином зірвавши проведення обов'язкового ліцензійного іспиту “Крок 1. Стоматологія” для студентів НМУ.

Своєю чергою на офіційному сайті ВНЗ за день до іспиту, 19 лютого, було повідомлено, що проведення ліцензованого іспиту за програмою “Крок 1. Стоматологія” зі студентами перебуває під загрозою зриву.

Відповідний коментар дала Українським новинам тодішній ректор НМУ Катерина Амосова.

“Ситуація практично зайшла в глухий кут. Проведення тестування зі студентами-третьокурсникам стоматологічного факультету намічено на завтра. А формального дозволу на тестування ми не маємо”, – констатувала Амосова.

Зі свого боку ректор наголошувала, що ситуація була доведена до критичного стану аж ніяк не керівництвом університету.

“НМУ своєчасно запропонував Центру тестування при МОЗ, який має виняткові повноваження з надання послуг з проведення ліцензійних інтегрованих іспитів, надати ці послуги в рамках, передбачених законодавством, для конкретного іспиту, вартість якого не передбачає проведення тендеру. Раніше ми вносили в проект бюджету нашого ВНЗ необхідну суму оплати цих послуг. Однак отриманий з МОЗ фінальний фінансовий документ цю графу не передбачав”, – підкреслила Амосова.

Після появи інформації про своє відсторонення Амосова дала прес-конференцію, під час якої повідомила про тиск з боку Міністерства охорони здоров’я та своє бажання звернутися до НАБУ.

Наразі ТСН.ua очікує відповіді від ВНЗ щодо подальшої долі студентів, які опинилися заручниками ситуації.

Нагадаємо, що це не перший скандал навколо вишу за останні дні. Днями стало відомо про зникнення іноземної студентки - туркменки Мукаддас Насирлаєву, яка пішла на міст Патона, залізла на парапет і відтоді її ніхто не бачив. У зв'язку з розслідуванням обставин зникнення студентки відсторонили від роботи заступника декана.

Повʼязані теми:

Наступна публікація