"Скандальні плівки Гончарука". Новий поворот у справі та чому СБУ прийшла з обшуками до 1+1

"Скандальні плівки Гончарука". Новий поворот у справі та чому СБУ прийшла з обшуками до 1+1

Фото: ТСН.ua

5 лютого правоохоронці прийшли з обшуками до офісу "Секретних матеріалів" 1+1 медіа та домівок журналістів

Правоохоронці продовжують розслідування скандалу з так званими "плівками Гончарука" та шукають тих, хто здійснив запис. Врешті 5 лютого генеральний прокурор Руслан Рябошапка заявив про "фінішну пряму" у справі, а ввечері цього ж дня правоохоронці прийшли з обшуками до офісу  1+1 медіаТСН.ua розповідає все, що відомо про "скандальні аудіозаписи" з міністерської наради та чому СБУ заявилося з обшуками до журналістів.

Обшуки в 1+1

Служба безпеки України прийшла з обшуками до редакції програми "Секретні матеріали" 1+1 медіа 5 лютого близько 18-ї години.

Першим про обшуки про це повідомив народний депутат з фракції "Слуга народу" Олександр Дубінський, який був ведучим програми "Гроші" на 1+1.

"Маски-шоу організовано СБУ. Я виїжджаю на місце. Пропоную приєднатися журналістам і колегам-депутатам. Обшуки в ЗМІ соромився організовувати навіть Порошенко. Але лейтенант Баканов, мабуть, зовсім ід_от", - написав він.

Прямо сейчас на телеканале 1+1 по адресу Куреневская, 18 - идёт обыск. Маски-шоу организовано СБУ. Я выезжаю на...

Опубліковано Александром Дубинским Середа, 5 лютого 2020 р.

Згодом у трансляції на YouTube Дубінський заявив, що обшук відбувається в редакції програми "Секретні матеріали".

За його словами , шукають звукозаписувальний пристрій, яким нібито журналіст Євгеній Куксін записував очільника уряду Олексія Гончарука на нараді про економічну ситуацію в країні.

За інформацією УНІАН, слідчі Служби безпеки України під час обшуку в офісі вилучили два системних блоки з комп'ютерів.

Згодом стало відомо про обшуки за домашніми адресами трьох журналістів: Дениса Данька, Євгена Куксіна та Олександра Низовцева. "Двоє з журналістів дійсно працюють у департаменті журналістських розслідувань. Один не працює на 1+1 давно", - розповів керівник департаменту журналістських проєктів Максим Шиленко.

За словами Шиленка, представники СБУ на робочих місцях намагалися знайти спецзасоби прослуховування, за допомогою яких журналісти нібито прослуховували прем'єр-міністра Олексія Гончарука. Працівники спецслужби вилучили два комп'ютера - Данька і Куксіна. "Також намагалися вилучити монтажні комплекси, але ухвала цього не передбачає", - каже Максим Шеленко.

СБУ проводить обшук у редакції програми "Секретні матеріали" на 1+1 медіа

СБУ проводить обшук у редакції програми "Секретні матеріали" на 1+1 медіа

Офіційна позиція 1+1

Одразу після початку обшуків 1+1 медіа виступила з офіційною заявою, в якій засудила дії СБУ.

"Причини обшуку нам невідомі. Примітно, що за весь час існування незалежної України це перший обшук, який проводиться в 1+1 медіа. Ми можемо тільки припустити, що він пов’язаний з викривальною діяльністю програми. Зазвичай програма "Секретні матеріали" є джерелом важливої інформації. Ми обурені та стурбовані тим, що на порушення, які викриває редакція, реакції у більшості випадків немає, натомість журналісти самі стали заручниками своєї викривальної діяльності.

Аби не дати можливості політичним силам використовувати їхній ресурс для тиску на свободу медіа, ми звертаємося до журналістської спільноти із проханням не залишити цю ситуацію поза увагою та надати їй максимального розголосу, не допустити посягання на свободу слова в Україні, що напряму пов’язано із національною безпекою. Такі "візити" до редакції програми "Секретні матеріали" є повним порушенням журналістської недоторканності та тиском на незалежні ЗМІ", - йдеться у заяві.

1+1 медіа звертається до голови СБУ Івана Баканова з проханням прокоментувати ситуацію, чи відомо йому про причини проведення слідчих дій у приміщенні редакції "Секретні матеріали".

Сподіваємося, що вони достатньо "вагомі" та дійсно пов’язані з питаннями національної безпеки", - підсумовується у заяві.

Почесний президент телеканалу 1+1 та народний депутат від "Слуги народу" Олександр Ткаченко заявив, що обшуки співробітників Служби безпеки України у приміщенні редакції "Секретних матеріалів" є обурливою історією і небезпечним прецедентом. У зв'язку із цим найближчим часом він має намір скликати позачергове засідання комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики. 

Водночас юристи 1+1 відзначають грубі порушення закону під час обшуків, зокрема, застосування сили, перешкоджання роботи журналістів під час підготовки програми до ефіру, а також дії за межами ухвали. Зокрема, обшук проводив слідчий, який не був зазначений в ухвалі.

Що кажуть в СБУ та заява Рябошапки про "фінішну пряму"

Зазначимо, що перед обшуками, уранці 5 лютого, Генеральний прокурор Руслан Рябошапка заявив, що протягом двох тижнів слідство отримає результати розслідування справи про запис Кабміну. Про це він сказав на засіданні комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

"Десь, можливо, протягом тижня-двох, як нам повідомили колеги, можемо мати результат, про який повідомимо суспільство", - заявив генпрокурор.

Наступного дня в СБУ розповіли, що обшуки провели лише на робочих місцях деяких журналістів, в законний спосіб та за рішенням суду. Там зазначили, що іншого способу отримати доказів не було.

Що до самого судового рішення, то фрагмент документу оприлюднила  ТСН.

В Службі безпеки України підтвердили, що обшуки стосуються справи "плівок Гончарука". Однак не стверджують, що записували уряд журналісти, але "могли бути залучені до цієї справи".

"Вилучили комп'ютери для більш детального вивчення та проведення детальних експертиз. зокрема й виявлення ймовірно знищеної інформації", – зазначили в СБУ та додали, що слідчі дії також проводилися стосовно "окремих міністрів. представників Нацбанку та інших".

Зібрали для вас найголовніше з приводу обшуку на телеканалі "1+1" ❗️Закликаємо журналістів та громадськість не робити поспішних висновків, а дочекатися офіційних результатів розслідування даної справи.

Опубліковано Служба безпеки України Четвер, 6 лютого 2020 р.

Керівник СБУ Іван Баканов також перконує, що робота його підопічних не є зазіханнями на свободу слова чи тиском на телеканал "1+1".

Як зазначає пресслужба його структури, журналісти мають бути зацікавлені у встановленні всіх обставин справи і сприяти її розслідуванню. "Про жоден тиск на журналістів телеканалу "1+1" або утиски свободи слова в Україні у даній ситуації мова не йде. І йти не може у принципі. Ми говоримо про неупереджене та всебічне розслідування кримінальної справи щодо незаконного прослуховування голови уряду. І слідчі дії проходили не лише по вулиці Куренівській, 18, але й за іншими адресами осіб, що перевіряються", - пояснив Баканов.

Про жоден тиск на телеканал «1+1» або утиски свободи слова мова не йде і йти не може - Іван Баканов Голова Служби...

Опубліковано Служба безпеки України Середа, 5 лютого 2020 р.

На його думку, представникам масмедіа слід відмовитися від спекулювання фактами та маніпулювання суспільною думкою щодо цієї теми. "Також голова СБУ зазначив, що відповідні слідчі дії у цій справі проводились щодо міністрів, представників державної влади та УДО. Окремі урядовці за згодою пройшли перевірку на детекторі брехні і всі без винятку поставились до цієї ситуації з розумінням", - наголосили у пресслужбі СБУ.

Заява НСЖУ та ОБСЄ щодо обшуків ув"1+1 media"

Національна спілка журналістів України стурбована обшуками у приміщеннях "1+1 media" (редакція програми "Секретні матеріали") та у помешканнях журналістів телеканалу "1+1".

Про це йдеться в заяві, яку оприлюднив на своїй сторінці у Faceboook голова НСЖУ Сергій Томіленко.

"Обшуки мають насамперед відбуватися у фігурантів викривальних матеріалів, а не на роботі та вдома у їхніх авторів. Служба безпеки України не повинна залякувати журналістів і демонструвати готовність застосовувати свій репресивний арсенал проти українських ЗМІ та їхніх працівників", - ідеться в заяві.

У НСЖУ вважають, що "обшуки на одному з провідних національних телеканалів - це чіткий сигнал тривоги для всіх журналістів: держава готова зазіхати на право журналістів тримати у таємниці свої джерела, а утиски свободи слова називати "необхідними слідчими діями".

Національна спілка журналістів України закликає:

  • Службу безпеки України надати переконливе обґрунтування необхідності проведення надзвичайних заходів - обшуків у журналістських приміщеннях та домівках;
  • парламентські комітети - з питань свободи слова, гуманітарної та інформаційної політики - невідкладно провести спільне засідання, на якому заслухати представників СБУ та "1+1 media" щодо проведених обшуків;
  • журналістів та ЗМІ виявляти журналістську солідарність та максимально висвітлювати всі обставини як цього інциденту, так і будь-якої справи, яку правоохоронці чи спецслужби порушують проти журналістів чи ЗМІ.

"Національна спілка журналістів України постійно інформуватиме міжнародних партнерів про розвиток надзвичайної ситуації - обшуки спецслужбою редакційних приміщень групи "1+1" та журналістських помешканнях", - запевнили в НСЖУ.

В ОБСЄ теж виступили із заявою, де висловили стурбованість ситуацією з обшуками.

"Ми стурбовані тим, що вчора ввечері сталося у зв'язку з обшуком у редакції телеканалу "1+1". Ми намагаємося отримати більш детальну інформацію, але я хочу закликати владу провести дуже обережне і прозоре розслідування стосовно цього медіа. Ми стежимо і ми просимо владу надати більше інформації, але ми вважаємо, що дуже важливо забезпечити, що нічого не обмежує діяльність журналістів цього конкретного медіа", – заявив представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір.

Також представник ОБСЄ зазначив, що таке розслідування необхідне, і воно має відбуватися таким чином, аби не мати впливу на роботу журналістів, яка не має обмежуватися, щоби вони могли здійснювати свою професійну діяльність належним чином.

Реакція Зеленського

Президент України Володимир Зеленський висловив жаль у зв’язку з тим, що у журналістів відбулися обшуки, і наголосив, що не може втручатись у проведення слідства.

"Мені дуже шкода, я не можу втручатись в їхні слідчі дії – це вже перебір, - сказав Зеленський – Я про це знаю інформацію майже як ви – з новин. Я знаю наступну інформацію: йдуть слідчі дії СБУ через те, що в режимному об’єкті – це кабінет прем’єр-міністра України - був (здійснений – прим.ред.) запис".

Посилаючись на інформацію від СБУ, Зеленський додав, що "ці записи були комусь передані чи продані".

"Я не знаю, це нехай визначає слідство. І потім були оприлюднені цитати. Історія дуже серйозна через те, що це режимний об’єкт”, - сказав він.

За словами Зеленського, слідчі дії в рамках справи про незаконне прослуховування також проводяться у всіх, хто може бути причетним до інциденту.

"До речі, це 25 обшуків в УДО. Щоб ви зрозуміли, що вчора відбувалось. На жаль, у "Грошей" обшуки тому, що, наскільки мені відомо, саме з тієї техніки ця інформація, ці записи були завантажені в Інтернет. Шукають, хто писав, хто замовив і хто це в Інтернет викинув. Я так розумію, що знайшли, хто це в Інтернет викинув", - пояснив глава держави.

Скандальні плівки Кабміну". З чого все починалося

На YouTube-каналі "Как обмануть президента" 15 січня виклали два аудіозаписи. На них - нібито розмови під час наради в прем'єр-міністра Олексія Гончарука. Вказано, що начебто також записані голоси міністерки фінансів Оксани Маркарової, голови Нацбанку Якова Смолія, першої заступниці голови Нацбанку Катерини Рожкової, заступниці керівника Офісу президента Юлії Ковалів.

Дійові особи на записі розмовляли про курс долара, а також інші економічні питання перед зустріччю із президентом Володимиром Зеленським. У розмові лунали образливі характеристики на адресу керівника держави - мовляв, він нічого не тямить в економіці. 

На записах нібито прем'єр Гончарук говорить, що в Зеленського "туман в голові", а згодом зізнається, що оскільки він (прим. - Гончарук) має юридичну освіту, він "профан в економіці".

"У Зеленського є дуже примітивне… просте розуміння економічних процесів: є платіжний баланс, він сильно не покращився, а гривня сильно зміцнилася - аномалія. Він шукає відповідь на це питання. У нього немає відповіді на це питання", - говорить чоловічий голос, схожий на Гончарука.

Згодом канал, який першим розмістив записи, і зовсім видалили з платформи Youtube, але користувачі вже встигли завантажити та продублювати відео на своїх сторінках та каналах.

Подібна нарада в такому складі була 16-го грудня, про що свідчить новина на сайті Нацбанку. 

DT.ua із посиланням на джерела пише, ніби це - перші дві з 14 частин запису. Мовляв, ці аудіоролики спеціально оприлюднили перед засіданням фракції "Слуги народу", аби були підстави оголосити недовіру уряду.

Кого підозрювали у "зливі" політики

Хто опублікував запис в Мережі та хто безпосередньо його здійснював – залишається невідомим. Управління державної охорони переконує, що це не їхніх рук справа і вони не вели прослуховування.

"Інформація про "злив" аудіозапису з нібито наради прем’єр-міністра України Управлінням державної охорони України, а також про здійснення охоронним відомством прослуховування вищих посадових осіб не відповідає дійсності!", - йдеться у повідомленні.

Також в Управлінні держохорони наголосили, що здійснюють комплекс регулярних технічних заходів, спрямованих  на попередження будь-якої можливості прослуховування посадових осіб, які перебувають під державною охороною.

Той самий керівник фракції "Слуга народу" Давид Арахамія вважає, що запис вів безпосередньо хтось із учасників зустрічі. Голова фракції розповів, що під час засідання фракції депутати Андрій Дубинський і Максим Бужанський пропонували провести "сигнальне" голосування щодо оголошення недовіри Гончаруку, але цю ініціативу підтримали тільки 10 людей і, за словами глави фракції, "всі голоси пов'язані з однією і тією ж групою".

П'ятий президент України Петро Порошенко натякає, що скандал пов'язаний із справою "одного великого банку", маючи на увазі, вочевидь, "ПриватБанк".

Тим часом група народних депутатів від фракції "Слуга народу" звернулася до СБУ із закликом перевірити оприлюднені у Мережі аудіозаписи.

"Сьогодні група народних депутатів звернулася до СБУ, щоби встановити джерела походження згаданої інформації, законність її отримання та те, чи має запис ознаки монтажу", – сказала представниця Кабінету міністрів у парламенті Олена Шуляк.

На її думку, у тому разі, якщо записи виявляться справжніми, то отримати їх могли трьома шляхами: "У межах кримінального розслідування, якого немає; в межах контррозвідувальної діяльності; завдяки встановленню технічних засобів у приміщеннях високопосадовців, де проводяться наради".

Що казали фігуранти скандалу

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук на своїй сторінці у Facebook опублікував відеозвернення, в якому прокоментував аудіозапис, на якому нібито негативно висловлюється про президента Володимира Зеленського під час наради. 

Очільник уряду наголосив, що від самого початку і проти команди Зеленського, і проти Кабміну "працюють багато людей".

"Останнім часом проти мене особисто і проти уряду розгорнулися масовані медіаатаки у соціальних мережах та засобах масової інформації. Це свідчить про те, що наша команда на правильному шляху", - наголосив Гончарук.

Наша команда працює над тим, щоби кожен українець відчув реальні зміни

Із самого початку проти команди Президента й Уряду працюють багато людей, яким хотілось, щоб нам нічого не вдалося. Щоб Україні не вдалося. Звертаюся до тих, хто бореться проти нас: Вам нас не злякати! Ми будемо ще наполегливіше викорінювати корупцію і перекривати потоки. Головна ціль роботи нашої команди — перезавантажити країну, зламати стару систему і побудувати нову, без «схематозів» і договорняків. Наша команда працює над тим, щоби кожен українець відчув реальні зміни. Боротьба триває і я впевнений у нашій перемозі! І трохи гарних новин. Зміцнився обмінний курс та збільшилися до 7-річного максимуму накопичення міжнародних резервів, які становлять 25 млрд доларів. Приплив прямих іноземних інвестицій в країну зріс до 2,5 мільярдів доларів. Різко знизилась інфляція до 4,1%. Якщо це не гарні новини для країни, то я повний “профан" в економіці! Володимир Зеленський, Офіс Президента України Дмитро Дубілет, Oksana Markarova, Арсен Аваков, Anna Novosad, Олексій Оржель, Mykhailo Fedorov, Vladyslav Kryklii, Zoryana Skaletska, Оксана Гаврилюк, Юлия Соколовская, Володимир Бородянський - Міністр культури, молоді та спорту України, Тимофей Милованов, Denis Malyuska, Андрій Загороднюк, Dmytro Kuleba, Мінрегіон, Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine, Урядовий портал

Опубліковано Олексій Гончарук - Прем'єр-міністр України Середа, 15 січня 2020 р.

Він додав, що це не зупинить і не налякає його, а уряд і далі боротиметься із корупцією в Україні.

Заступниця керівника Офісу президента Юлія Ковалів заперечила, що її голос є на цих записах.

"На плівках, які були поширені сьогодні в соціальних мережах, я вказана як один із учасників зустрічі, де обговорювалися економічні питання. Будь-хто, знайомий зі мною, скаже, що на плівках не мій голос і не мій стиль спілкування. А якщо ці переговори справді мали місце, то я не знаю ні коли, ні де вони відбувалися", - написала Ковалів у Facebook.

На плівках, які були поширені сьогодні в соціальних мережах, я вказана як один із учасників зустрічі, де обговорювалися...

Опубліковано Yuliya Kovaliv Середа, 15 січня 2020 р.

Колега фігурантів аудіоскандалу, міністр економіки Тимофій Милованов, вступився за Олексія Гончарука та назвав його "кращим прем'єром за всю історію України". На думку міністра, ті, хто злив ці записи, є корупціонерами, яким не подобається те, що в державі наразі немає квот для політичних призначень.

"Звичайно, це не подобається опонентам. Вони не отримали посад в новому уряді, на держпідприємствах та в органах влади. Як я інтерпретую те, що відбувається зараз? Зараз іде чергова атака на прем’єр-міністра від тих, хто хоче поставити на його місце нечесну і більш лояльну людину. Це наїзд - і його буде відбито. Жорстко, спокійно і професійно. Корупціонери програють, бо їхній час уже минув, - підсумував Милованов.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
"Плівки Гончарука"
Наступна публікація