Скандальний мовний законопроєкт Бужанського розглянуть у Раді вже цього тижня

Скандальний мовний законопроєкт Бужанського розглянуть у Раді вже цього тижня

Фото: УНІАН

Зміни до закону планують розглянути у четвер, 16 липня.

Цього тижня депутати Верховної Ради України мають намір розглянути зміни до закону про мову у закладах освіти, які ініціював нардеп від "Слуги народу" Максим Бужанський. Про це сьогодні повідомив голова Львівської ОДА Максим Козицький.

"Якщо ці зміни ухвалять, то російськомовні школи вже не переходитимуть на українську мову навчання. Згідно чинного законодавства, вони мали б це зробити з 1 вересня цього року", – написав на своїй сторінці у Facebook Максим Козицький.

 

Цього тижня депутати Верховної Ради України, ймовірно, голосуватимуть за зміни до законів про мову у закладах освіти....

Опубліковано Максимом Козицьким Понеділок, 13 липня 2020 р.

 

 

Як поінформував народний депутат від "Європейської солідарності" Микола Княжицький у Facebook, ініціатором розгляду цього законопроєкту виступив лідер партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко.

"Сьогодні на погоджувальній раді очільник партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко запропонував розглянути на цьому тижні законопроєкт Максима Бужанського про скасування обов’язкового вивчення 80% предметів у школах українською мовою. Голова Верховної Ради Дмитро Разумков підтримав цю пропозицію і висловив бажання розглядати її у четвер, у день 30-річчя від прийняття Декларації про державний суверенітет України. Це глум і над нашою мовою, і над нашою державою!", – вважає нардеп.

Між тим, нардеп від "Європейської солідарності" Володимир В'ятрович повідомив, що розгляд цього законопроєкту №2362 відбудеться вже у четвер, 16 липня.

В'ятрович наголосив, що в разі прийняття закону, перехід учнів 5-11 класів російськомовних шкіл на українську мову навчання з 1 вересня 2020 буде скасовано.

Зазначимо, у своєму законопроекті Максим Бужанський, зокрема, пропонує відмовитися від цієї норми, а натомість хоче щоби "перелік навчальних предметів, що вивчаються державною мовою, визначався освітньою програмою закладу освіти з урахуванням особливостей мовного середовища".

Нагадаємо, раніше законопроєкт Максима Бужанського "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо навчання державою мовою в закладах освіти" (№2362) щодо відтермінування переходу російськомовних шкіл на українську відправили на доопрацювання.

Раніше голова Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив, що Бужанський пропонував відкласти перехід шкіл, де викладання відбувається російською мовою на українську до 2023 року. Такий термін, за його словами, прописаний для шкіл з мовами країн-членів ЄС.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація