Скандальний вирок та криваві сутички. Все, що потрібно знати про розгляд справи "2 травня"

Скандальний вирок та криваві сутички. Все, що потрібно знати про розгляд справи "2 травня"

Фото: Думская

У сутичках під судом постраждали 35 осіб.

18 вересня суд міста Чорноморськ Одеської області визнав невинним Сергія Долженкова і Євгена Мефьодова, які були підозрюваними у справі про масові заворушення 2 травня 2014 року в Одесі. Тоді під час сутичок загинули 48 осіб і понад 250 постраждали. 

Спочатку суддя констатував, що переконливих доказів вини обвинувачених прокуратура не надала. Чоловіків виправдали у справі про масові безлади. Одного з них правоохоронці називали безпосереднім організатором сутичок і нападу на ходу футбольних уболівальників. Вирок суду підсудні та їхні родичі зустріли оплесками. 

Однак після оголошення рішення до будівлі зайшли представники СБУ і знову затримали підозрюваних. Їм оголосили нову підозру. Тепер Долженкову і росіянину Мефьодову закидають здійснення публічних закликів до вчинення умисних дій з метою зміни меж території і державного кордону України, спрямованих на порушення порядку, встановленого Конституцією України (ч. 2 ст. 110 КК України).

Через таке рішення суду у прокуратурі заявили, що категорично не згодні з ним та подаватимуть апеляційну скаргу через вирок. Зокрема, прокуратура вимагала покарання для обвинувачених у вигляді позбавлення волі на строк від 8 до 15 років в залежності від ступеню тяжкості кримінального правопорушення. Прокуратура звернулася до суду про обрання вказаним особам запобіжного заходу в вигляді взяття під варту. 

Після оголошення скандального вироку біля будівлі Іллічівського міського суду сталися сутички між співробітниками правоохоронних органів, які намагалися вивезти з будівлі виправданих фігурантів та активістами.

Зокрема, патріотична громадськість Одеси була обурена вироком. Активісти прийшли під будівлю суду та спробували потрапити всередину, однак їх відтіснила поліція. Бійка тривала кілька хвилин, після чого майже всіх виправданих учасників процесу вивели із суду разом із дружинами й адвокатами та вивезли в автозаку подалі від неспокійної точки. 

За даними очевидців, активісти кидали в правоохоронців пляшки з водою, палиці і намагалися прорвати оточення. Своєю чергою, правоохоронці застосували сльозогінний газ. 

Після сутичок людей не пускали до будівлі суду.  Згодом Київський районний суд Одеси призначив виправданому раніше Долженкову 60 діб арешту без права внесення застави. Нова справа проти нього не стосується подій 2 травня 2014 року. Співробітники правоохоронних органів угледіли ознаки посягання на територіальну цілісність у його промові на проросійській акції у Миколаєві у березні 2014 року. Суд також мав обрати запобіжний захід Мефьодову.

Внаслідок зіткнень у Чорноморську постраждали 20 поліцейських і 15 співробітників Національної гвардії України. У МВС повідомили, що учасники акції розпиляли у бік працівників поліції сльозогінний газ, кидали вибухові пакети та кидали в працівників поліції та службовий автобус тротуарною плиткою. Своєю чергою з цивільних осіб ніхто за медичною допомогою не звертався. 

Тим часом щодо подій біля будівлі суду поліція відкрила кримінальне провадження за статтею "Хуліганство". 

Проте, на цьому події не завершилися, у ніч на 19 вересня на ще одного фігуранта справи "2 травня", який був виправданий 18 вересня, напали невідомі в Овідіополі і проломили голову. Наразі він перебуває у лікарні. Пізніше стало відомо, що потерпілого звуть Євген Грищук. 

За фактом нападу розпочато кримінально провадження за ст. 125 (умисні легкі тілесні ушкодження) КК України. Зараз правоохоронці чекають на результати експертизи для остаточної кваліфікації нападу.

Активісти штурмували Одеський суд після рішення звільнити обвинувачених у заворушеннях 2 травня 2014 року

Активісти штурмували Одеський суд після рішення звільнити обвинувачених у заворушеннях 2 травня 2014 року

Повʼязані теми:

Наступна публікація