Скасувати другий тур виборів мера Києва під приводом карантину - "Слуги народу" подали постанову до ВР

Скасувати другий тур виборів мера Києва під приводом карантину - "Слуги народу" подали постанову до ВР

Фото: Associated Press

Постанова складається з одного пункту.

Депутатами від "Слуги народу" у Верховній Раді зареєстровано постанову, яка скасовує повторне голосування на виборах депутатів сільської, селищної, міської ради (територіальної громади з кількістю виборців в 10 000) та сільського, селищного, міського голови.

Про це повідомляють Українські новини. 

Постанова складається з одного пункту, яким пропонується доповнити Постанову Верховної Ради України від 15 липня 2020 № 795-IX "Про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році" після пункту 5 новим пунктом 51 такого змісту:

"51. Повторне голосування з виборів депутатів сільської, селищної, міської ради (територіальної громади з кількістю виборців в 10 000), сільського, селищного, міського голови не призначається і не проводиться в період дії карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID -19, викликаної коронавируса SARS-CoV-2".

Автори постанови зазначають, що основною метою його ухвалення є "недопущення надмірного навантаження медичної системи України і забезпечення протидії поширенню коронавирусной інфекції COVID-19, епідемії грипу і гострих респіраторних інфекцій в Україні і прийняття додаткових заходів, спрямованих на зниження рівня загрози життю і здоров'ю населення", про це йдеться в пояснювальній записці до постанови.

Згідно зі статтею 281 Виборчого кодексу України, територіальна виборча комісія на підставі відповідних місцевих виборів приймає рішення про призначення повторного голосування у відповідному виборчому окрузі, якщо:

  1. у виборчому окрузі в день голосування найбільшу і водночас однакову кількість голосів набрали два або більше кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови;
  2. до виборчого бюлетеня в день голосування було включено більше двох кандидатів на посаду міського (міста з кількістю виборців 75 000 і більше) голови, і за результатами голосування в день виборів жоден з них не отримав в свою підтримку більше половини голосів виборців, які взяли участь в голосуванні.

На сьогодні в "червоній зоні" перебувають 8 обласних центрів: Івано-Франківськ, Полтава, Суми, Тернопіль, Харків, Хмельницький, Чернівці та Чернігів. Київ відноситься до "помаранчевої" зоні.

Стаття з добірки новин:
Вибори
Наступна публікація