Скільки людських років собаці: українські лікарі прокоментували розроблену в США формулу

Скільки людських років собаці: українські лікарі прокоментували розроблену в США формулу

Фото: unsplash.com

Ветеринари вважають, що вона не працює в перший рік життя тварини, але далі все збігається.

Учені вивели формулу переведення собачих років у людські та дійшли висновку, що помножити на сім, як робили до цього – це міф. Нині аналізували ДНК 320 людей, 104 лабрадорів та 133 мишей і завдяки цьому вивели спецальний алгоритм, який має точно відповісти на запитання про вік тварин у "людському еквіваленті", йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Формула американських науковців така: спочатку треба вирахувати натуральний логарифм – це можна зробити за допомогою онлайн калькулятора, куди потрібно ввести вік собаки, він перераховується в потрібне число натульного логарифму. Це число треба помножити на 16 і додати 31. До прикладу, 11-річному песикові на людські роки буде 69.

Вчені вивели більш точну формулу переведення собачих років у людські

Вчені вивели більш точну формулу переведення собачих років у людські

Новітньому відкриттю українські собаколюби не надто довіряють – кажуть, що на прикладі своїх плеканців важко помітити, хто старий і хто малий. Лише коли з'являються вікові хвороби, тоді й прирівнюють песика до людини, якій за 60. Ветеринари точно можуть визначити, скільки песику років, однак не людських, а собачих – по зубах, якщо цуценяті до року. Формула вчених для маленьких тваринок не працює – запевняють вони: "Чотиримісячній собаці зараз 45 років. Вона на 45 років виглядає?"

Якщо ж користуватися цією формулою після року собачого життя, тоді вже збігається. "Нам говорить про його вік кількість зубного каменю", - пояснює лікар. При цьому слід зауважити, що за перший рік життя собаки ростуть набагато швидше людей – зокрема досягають статевої зрілості. Тому перший рік життя собаки дорівнює як мінімум 15-м людським. Однак потім дорослішання песиків сповільнюється, і другий рік уже не може дорівнювати 15 людським.

Із табличкою вікових розрахунків, яку вивели ті ж учені, ветеринари цілком згодні – вона враховує різні породи собак і тривалість життя. Секрет цих розрахунків учені не відкрили, просто на основі дослідження показали, який собачий вік підходить до людського. Формула ж подовження собачого життя в наших собачників і американських учених збігається. Це – рух: "Якщо з собакою займатися якоюсь фізичною підготовкою, тобто фітнесом, вона буде краще почуватися в подальшому житті". До спорту додається інтелектуальний розвиток тварини: навчання і виконня команд. Це, виявляється, також сповільнює старіння.

Кореспондентка ТСН Наталія Гончарова

Повʼязані теми:

Наступна публікація