Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин
Скільки пити і як діє. Супрун дала поради із споживання кави

Обмежити кількість напою варто вагітним і хворим на серце.

Виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун дала поради про те, скільки кави на день можна споживати і коли її краще пити, аби працювати вночі продуктивно. 

Урядовиця наголосила, що для того, аби ефект від вживання напою був позитивний, варто враховувати дозування та час споживання.

"Європейське відомство з безпеки харчових продуктів в 2015 році офіційно рекомендувало споживати не більше 400 мг кофеїну на день, і не перевищувати дозу 200 мг за один раз. В одному американо - 154 мг кофеїну, а в одному еспресо - 77 мг", - йдеться у повідомленні Супрун у соцмережі Facebook.

Як кофеїн дозволяє нам залишатися бадьорими - Цікава наука

Пост присвячується всім поціновувачам кави ☕ Коли потрібен заряд бадьорості та енергії, кава перше, що спадає на думку. Звісно, для отримання позитивних ефектів від цього напою, варто слідкувати за кількістю та часом споживання. Скільки кави варто пити? Європейське відомство з безпеки харчових продуктів (European Food Safety Authority) в 2015 році офіційно рекомендувало споживати не більше 400 мг кофеїну на день, і не перевищувати дозу 200 мг за один раз. В одному американо - 154 мг кофеїну, а в одному еспресо - 77 мг. (https://goo.gl/paac99) До того ж, науковці зазначають, що додавання до кави великої кількості вершків та цукру збільшує калорійність та жирність напою, що зменшує його користь в рази (https://goo.gl/99hu4p). Втім, універсальної поради бути не може. Кожна людина має власну чутливість до кофеїну - хтось його знешкоджує швидко, і на них “кава не діє”, а хтось - дуже повільно. Крім цього, є генетична схильність відчувати тривожність через споживання кофеїну. У деяких людей від кави може боліти шлунок, а затяті кавомани розвинули нечутливість до дії кофеїну. Ви маєте спиратись передусім на свої відчуття від кави - якщо вам від неї зле чи виникла залежність, слід обмежити її споживання до того рівня, на якому вам добре. Не варто пити каву взагалі, або не перебільшувати дозу понад 1-2 чашки на день, якщо після неї у вас відчутно пришвидшується серцебиття, пітніють долоні, виникає біль у шлунку чи печінці, погіршується сон та виникає відчуття тривожності. Такі ж симптоми можуть спостерігатися в будь-кого в разі надмірного споживання кави. Вагітним жінкам, літнім людям, особам з гіпертонією, проблемами шлунково-кишкового тракту та порушеннями сну, в стані сильного стресу слід обмежити вживання кави також. Якщо ви припинили пити каву, ви можете відчувати головний біль, втому та стати дратівливими (https://goo.gl/k8Yo1K). Так відбувається тому, що мозок надто звик до кави, і став схильним більше до гальмування, ніж до збудження. Кофеїн діє як стимулятор нервової системи. Він блокує аденозинові рецептори, які гальмують збудження по мірі того, як ми втомлюємось. Є кава - збудженню нервової системи ніщо не заважає. Але що більше ми призвичаюємось до кави, то більше маємо аденозинових рецепторів. І тим важче їх всі заблокувати кофеїном - кава “не діє”, діяльність яких робить нас сонливими. Проте неприємні постефекти зникають через певний час після відмови від кави. Якщо вам потрібно працювати всю ніч, то спробуйте випити кави й одразу подрімати 15-20 хвилин. Відпочинок зменшить кількість аденозинових рецепторів в мозку, і каві буде простіше вас збадьорити, не завдавши шкоди. (https://goo.gl/zWv8zQ, https://goo.gl/MMYHLe) Дякуємо Daria Prokopyk за допомогу з інформацією та Цікава наука за корисне відео!

Опубліковано Уляна Супрун 22 травня 2018 р.

За даними науковців, кава із надмірною кількістю вершків та цукру збільшує калорійність та жирність напою та зменшує у рази його користь.

"Ви маєте спиратись передусім на свої відчуття від кави - якщо вам від неї зле чи виникла залежність, слід обмежити її споживання до того рівня, на якому вам добре", - написала Супрун.

Не варто пити напій взагалі, або не більше 1-2 філіжанок на день, якщо після неї відчутно пришвидшується серцебиття, пітніють долоні, виникає біль у шлунку чи печінці, погіршується сон та виникає відчуття тривожності.

"Вагітним жінкам, літнім людям, особам з гіпертонією, проблемами шлунково-кишкового тракту та порушеннями сну, в стані сильного стресу слід обмежити вживання кави також", - додала очільниця МОЗу.

Розповіла вона і про симптоми кавової "ломки" - це головний біль, втома і дратівливість. Такі симптоми можуть з’явитися через те, що мозок надто звик до кави, і став схильним більше до гальмування, ніж до збудження.

"Кофеїн діє як стимулятор нервової системи. Він блокує аденозинові рецептори, які гальмують збудження по мірі того, як ми втомлюємось. Є кава - збудженню нервової системи ніщо не заважає. Але що більше ми призвичаюємось до кави, то більше маємо аденозинових рецепторів. І тим важче їх всі заблокувати кофеїном - кава "не діє", діяльність яких робить нас сонливими", - пояснила Супрун, додавши, що зникають неприємні симптоми через певний час після відмови від вживання кави.

Якщо вам треба працювати протягом ночі, урядовиця радить випити філіжанку кави і одразу подрімати  15-20 хвилин.

"Відпочинок зменшить кількість аденозинових рецепторів в мозку, і каві буде простіше вас збадьорити, не завдавши шкоди", - підсумувала вона.

Як повідомлялося раніше, нещодавно Уляна Супрун дала поради, як безпечно зробити манікюр у салоні краси і не підхопити гепатит. 

 

Залиште свій коментар

Вибір редакції