Скорочення повноважень ОАСК: в Офісі президента роз'яснили, які законопроєкти має ухвалити Рада

Скорочення повноважень ОАСК: в Офісі президента роз'яснили, які законопроєкти має ухвалити Рада

Фото: Офіс президента України

Глава держави вважає ухвалення таких законопроєктів вкрай необхідним та наполягатиме на швидкому їх розгляді.

Президент України Володимир Зеленський запропонує Верховній Раді підтримати три законопроєкти для вирішення проблемних питань у судовій системі.

Як повідомляє Офіс президента, уже наступного тижня народні депутати зможуть розпочати їхнє опрацювання.

"Уже наступного тижня народні депутати України зможуть розпочати опрацювання важливих законопроектів щодо функціонування судової системи, ініційованих президентом Володимиром Зеленським. Голосування парламенту за ці документи посилить принцип верховенства права та активізує трансформацію українських судів в інтересах народу. Як наслідок, суспільство відчує справедливість від роботи судів в Україні", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, в Офісі глави держави роз'яснили, яким чином кожен із ініційованих Зеленським цих проєктів закону обмежуватиме повноваження ОАСК.

  • Так, у разі ухвалення першого законопроєкту, всі судові спори, у яких оскаржуються акти центральних органів виконавчої влади, державних регуляторів та будь-якого іншого суб'єкта владних повноважень, які поширюються на всю територію України, забираються з виключної підсудності Окружного адміністративного суду Києва і будуть передані Верховному суду, як суду першої інстанції. Судом апеляційної інстанції у таких спорах буде Велика палата Верховного суду. "Таке врегулювання підсудності справ Верховному суду як суду першої інстанції унеможливить будь-які маніпуляції з рішеннями суб`єктів владних повноважень, які раніше могли провокуватися через оскарження в ОАСК", - наголосили в ОП.
  • Другий законопроєкт передбачає обов’язкову перевірку на доброчесність чинних та майбутніх членів Вищої ради правосуддя, а також врегульовує питання діяльності служби дисциплінарних інспекторів як постійного структурного підрозділу секретаріату ВРП.
  • Третім законопроєктом вносяться зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення й запроваджується відповідальність за ненадання інформації на запит дисциплінарного інспектора Вищої ради правосуддя.

"Робота судової системи має бути відкорегована. "Закон" і "справедливість" мають бути головними словами для українських судів. Чинне законодавство дає необхідні рамки, щоб проводити зміни. Але конкретні кроки потребують підтвердження від парламенту", – заявив Зеленський.

Варто зазначити, що 13 лютого Зеленський, відповідаючи на запитання журналістів в аеропорту "Бориспіль", де він зустрів звільнених із Нігерії українських моряків, анонсував урізання повноважень Окружного адміністративного суду Києва.

Нагадаємо, що ОАСК відомий своїми скандальними рішеннями та суддями. До прикладу, ОАСК скасував рішення Київської міської ради щодо перейменування трьох вулиць, провулка і проспекту, зокрема Московського проспекту на проспект Бандери. 28 січня Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконною та скасував постанову Кабміну про запровадження нового українського правопису. Голову окружного адмінсуду Києва Павла Вовка підозрюють у тому, що він об'єднався із поплічниками, аби взяти під контроль Вищу кваліфікаційну комісію суддів. Та попри все, Вища рада правосуддя Вовка від посади не відсторонила. Сам суддя називає усі звинувачення проти нього замовними та ігнорує повістки до суду.

Новини України: скандального голову ОАСК Павла Вовка не змогли доставити до суду, бо не знайшли

Новини України: скандального голову ОАСК Павла Вовка не змогли доставити до суду, бо не знайшли

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Скандал навколо Окружного адмінсуду
Наступна публікація