Смерть не від потяга, травми голови і алкоголь у крові: що відомо про загадкову загибель Дениса Чаленка з Прилук

Смерть не від потяга, травми голови і алкоголь у крові: що відомо про загадкову загибель Дениса Чаленка з Прилук

Підлітка знайшли мертвим на коліях 29 жовтня.

Понад місяць тому, 29 жовтня, Прилуки сколихнула загадкова смерть 14-річного школяра Дениса Чаленка. Хлопець пішов на тренування, утім додому не повернувся – його знайшли мертвим на залізничній колії. 

Наразі у справі провели сім відтворень на місці виявлення тіла загиблого, також допитали майже 460 осіб і провели з десяток слідчих експериментів. Утім, за яких обставин загибла дитина, досі достеменно невідомо.

ТСН.ua зібрала усе найважливіше про резонансну справу.

 Смерть Дениса Чаленка: де і як загинув хлопець

Дениса Чаленка знайшли мертвим на залізничній колії, де проїхав потяг, за 5 кілометрів від будинку. За офіційною версією поліції, це був нещасний випадок: хлопця збив потяг. "Це потяг – розглядається така версія. Даних, які б вказували на насильницьку смерть, поки в нас немає", - сказав тодішній керівник Прилуцького відділу поліції Олександр Яцик.

Своєю чергою, працівники залізниці причетність до смерті підлітка заперечили. "Дитина лежала на колії вже мертва. Звісно, що не збивав! Ви взагалі бачили цю дитину? Він побитий був, які гематоми в нього під очима", - розповів помічник машиніста потяга Сергій Клименко. За його словами, поліцейські наполягали, аби він дав інші покази.

Утім, у версію не вірили батьки хлопця. Крім того, за словами медиків, травми не характерні для удару потяга. "Сказали чергові швидкої допомоги: він уже давно, його сюди перенесли, його не поїзд збив", - казав батько хлопця Віктор Чаленко.

Вже вранці батьки вирушили на повторний огляд і виявили численні плями крові за кількасот метрів від місця загибелі. За цими слідами вони дійшли до закинутої колії. Рідні певні, що саме там убили дитину.

Вбивство чи нещасний випадок: що відомо про смерть 14-річного хлопця у Прилуках

Вбивство чи нещасний випадок: що відомо про смерть 14-річного хлопця у Прилуках

Крім того, батькам загиблого на телефон небайдужі почали кидати голосові повідомлення. Анонімні свідки пояснюють: Денис вступився за дівчину, за це його й побили: "Четверо людей його побило і один зарізав. Вони відтягнули його тіло на залізничний вокзал".

Батько пригадав, що напередодні своєї смерті син розповів про погрози – збереглося навіть листування. "Показав фотографію, сказав: тату, мені цей хлопець погрожує. Я кажу синок, що він тобі пише? Що я тебе вб’ю, заріжу, закопаю", - згадував  Віктор Чаленко.

Реакція на смерть Дениса Чаленка: мітинги людей і зміна місцевого керівництва поліції

У версію поліції – нещасний випадок – не вірять місцеві мешканці. Майже від початку загибелі Дениса люди почали пікетувати місцевий відділок поліції, палили шини та фаєри.

Разом із батьками загиблого хлопчика вони вимагають об’єктивного розслідування вбивства, адже у поліції справу відкрили за статтею "нещасний випадок". Крім того, вимагали звільнення місцевого керівництва поліції.

Під тиском громадськості справу передали столичному головкому Нацполіції, а місцевого керівника поліції відсторонили від роботи. "Можливо, неналежне виконання службових обов’язків. Я не можу зараз категорично сказати, що хтось чогось не зробив, не відпрацював – я не готовий категорично це стверджувати. Однак за вказаним фактом головою Національної поліції вчора призначено службове розслідування", - заявив заступник керівника департаменту внутрішньої безпеки НПУ Ігор Король.

За непрофесійні дії сімох поліцейських, які розслідували справу від початку, обіцяють звільнити. "Ми нікого не будемо ховати за ширмою. Ті особи, зокрема, і керівник відділу, будуть звільнені", - повідомив заступник голови Нацполіції, начальник Головного слідчого управління Максим Цуцкірідзе.

Майже через два тижні Шевченківський суд столиці зобов’язав внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань заяву батька про вчинення злочинів низки посадовців – прокурора міста Прилуки, його заступника, колишнього керівника поліції, слідчого, судмедексперта.

Крім того, батько хлопчика звернувся до ДБР, аби там розслідували некомпетентність місцевих поліцейських.

Слідство у справі Дениса Чаленка: перекваліфікація статті та десятки експертизи

Тіло Дениса (перед похованням) після заворушень серед місцевих мешканців перевезли до столичного моргу, аби провести ряд необхідних експертиз. Слід зауважити, що поліція кілька разів змінювала дату оприлюднення її результатів.

Згодом батьки хлопчика показали сліди побиття на тілі сина. Вони навряд чи могли з'явитись від потяга. У поліції пообіцяли, що стаття, за результатами експертизи, може бути перекваліфікована на "умисне вбивство". Утім, через місяць після загибелі підлітка справу таки перекваліфікували на вбивство.

Перші висновки фахівців свідчили, що причиною смерті стала відкрита черепно-мозкова травму. Але головне, внаслідок чого хлопець її отримав, експерти сказати не змогли.

Оприлюднені 4 грудня результати експертиз показали, що потяг не збивав хлопця. У загиблого виявили переломи кісток черепа і обличчя, ушкодження головного мозку. "Що ключове: на тілі загиблого немає ушкоджень, які нанесли руками чи ногами, чи травм від ударів сторонніми предметами. Також немає ушкоджень, які могли б виникнути при вертикальному притисканні потяга. Відтак версія, що підлітка збив поїзд, повністю спростована", - розповів Цуцкірідзе.

Поліція стверджує, що не виявила слідів побиття на тілі 14-річного Дениса Чаленка

Поліція стверджує, що не виявила слідів побиття на тілі 14-річного Дениса Чаленка

Одна із судових експертиз спростовує інформацію, що під нігтями хлопця було знайдено епітелій та ДНК іншої особи. При розтині печінки та нирок загиблого виявили 0,74 проміле алкоголю, а у крові померлого – кофеїн.

Батьки загиблого Дениса Чаленка не згодні з висновками експертів: що далі

Батьки загиблого не визнають результатів київської експертизи, за якою їхній син міг упасти і вбитися сам. Вони наполягають, що Дениса вбили.

"Я дитину сам бачив. Дві здоровенні гематоми під очима, кров у нього з носа йшла. У нього була майка у крові, коліна грізні і брюки грязні. Це дитина, виходить, сиділа на колінах. Як вони можуть казати, що він у горизонтальному положенні лежав", - сказав батько загиблого підлітка Віктор Чаленко під час пресконференції у Прилуках.

Батьки загиблого Дениса Чаленка з Прилук хочуть зробити ексгумацію тіла сина

Батьки загиблого Дениса Чаленка з Прилук хочуть зробити ексгумацію тіла сина

Батьки готові йти до кінця, а тому планують робити ексгумацію сина. За їхніми словами, вони знайшли фахівця у Німеччині, який готовий провести експертизу.

Повʼязані теми:

Наступна публікація