Смерть півторарічної дівчинки на Волині: лікарі назвали причину

Смерть півторарічної дівчинки на Волині: лікарі назвали причину

Фото: Волинські новини

У дівчинки кілька днів трималася висока температура.

У Волинській області померла півторарічна дівчинка. У дитини піднялася температура, а допомогу від медиків померла вчасно не отримала.

Про те, що сталося і хто винен в смерті дитини розповідають Волинські новини. 

У п’ятниця 14 травня померла 1,5-річна Юліанія з багатодітної родини. Мама дівчинки Катерина переконана, цього б не сталося, якби медики якісно виконували свою роботу.

Мати дівчинки впевнена, якби сімейна лікарка Наталія К* не відмовилась оглянути дитину вночі, то зранку, біди можна було б уникнути. Окрім того, жінка звинувачує у смерті доньки чергову медсестру приймального відділення, яка не викликала педіатра та рентгенолога.

"Ще у понеділок, 10 травня, в Юліани піднялась температура до 37°C. Ми викликали сільську фельдшерку, яка оглянула дитину, обстежила її горло – того дня у доньки й справді ліз зубчик. Аби полегшити стан малечі, нам призначили жарознижувальний препарат "Нурофен". Наступного дня дитина почувалася нормально, щоправда, температура трималася у межах 37,2°C. У вівторок ввечері температура тіла піднялася до 40°C", – розповідає багатодітна мама.

За словами жінки, фельдшерка того вечора зробила дівчинці жарознижувальний укол, але температура не спадала, тож лікарка порадила батькам везти дитину до лікарні.

Жінка говорить, що збираючись до лікарні, зателефонувала сімейній лікарці, але та відповіла: "Мамочко, а я що, маю цілодобово працювати?"

"Приїхали ми у приймальне – світло в кабінетах є, а нікого нема. Чоловік тримає дитя на руках, а воно – горить. Я не придумала нічого кращого, ніж зателефонувати на 103 й повідомити швидку, що ми вже чекаємо у приймальному відділені з хворою дитиною. За дві хвилини прийшла чергова медсестра. Вона взяла ручку і папірець, аби нас оформити в лікарню. Я їй намагалась пояснити, що у мене дитина горить, і попросила, аби вона відклала ручку й викликала педіатра. Із реанімації до нас спустився анестезіолог. Він зазирнув дитині у горло, не послухавши її. Тоді сказав медсестрі, аби викликала педіатра, бо, мовляв, він – не дитячий лікар", – каже Катерина.

Жінка розповідає, що у медзакладі дитині знову вкололи жарознижувальний засіб і сказали чекати поки відкриється поліклініка, щоб зробити аналізи.

"Тобто з 4:00 і до 9:00 я мала чекати, коли прийдуть всі лікарі? Тим паче, хто живе у Старій Вижівці, той знає, що о 9 годині в поліклініці прийому ще нема, бо лікарі п’ють каву та чай. Я пішла у машину, бо в приміщенні лікарні було холодно, до мене не приходив ніхто", – розповіла жінка.

Батьки вирішили поїхати до фельдшерки у село Дубечне, де нова хороша амбулаторія, там їм зробили всі аналізи. Загальний аналіз крові не показав жодних тривожних симптомів – усі показники були в нормі. В амбулаторії дитину оглянула лікарка і сказала, що у маленької ріжуться зуби й дещо подразнене горло і порадила батькам перестрахуватися і зробити знімок легень дитини. Направлення дати вона не змогла, оскільки дитина зареєстрована у іншого сімейного лікаря. Дівчинці призначили "Амброксол" та інгаляції.

Фото: Волинські новини

Під вечір у четвер, 13 травня, в дитини розпочалася блювота, а ацетон просто зашкалював. Багатодітна мама запевняє, що 13 травня впродовж всього дня намагалась додзвонитися до сімейної лікарки, але не йшов навіть гудок.

"Я звинувачую сімейного лікаря за те, що вона не з’явилась оглянути мою дитину з власної волі. Вона навіть не захотіла, щоб ми її забрали і привезли сюди у лікарню. Окрім того, я звинувачую ту чергову медсестру, яка, коли ми поступали у стаціонар, не викликала педіатра і того, хто зробив би рентген. Я переконана, що Юліанію можна було врятувати за умови нормального і вчасного ставлення лікарів", – ридає жінка.

Фото: Волинські новини

За словами Катерини, вона виявила мертвою свою дитину, коли та спала у ліжку вночі 14 травня.

"О 2:30 Юліаночка ще прокинулася, попила водички, поцілувала мене, обняла і заснула. І все, більше я її живою не бачила", – говорить мати.

Директор КП "Старовижівська багатопрофільна лікарня" Тетяна Свіржевська запевняє, що медсестра закладу пішла запустити аналізатор, а батьки разом з дитиною сіли в авто і поїхали. Лікарка переконує, що у лікарні аналізи роблять вночі і у вихідні, а те, що мама померлої дівчинки говорить, що їй не схотіли робити аналізи вночі - це неправда.

"У дівчинки була висока температура. Дитину оглянув черговий лікар і сказав, що потрібно лягати в лікарню. Мама від госпіталізації відмовилася, мотивуючи це тим, що у неї є тримісячна дитина, яка перебуває на грудному вигодовуванні. Жінці запропонували лягати в лікарню з двома дітьми, але вона не захотіла. Тоді у лікарні зробили дитині жарознижувальну ін’єкцію і мама сказала, що якщо температура буде падати, то поїде додому і в стаціонар лягати не буде. Взяла дівчинку на руки і пішла в машину. На ранок медсестра повідомила сімейну лікарку про те, що є такий випадок і є така дитина", – розповідає очільниця лікарні.

Медичну документацію на час розслідування факту смерті дитини вилучили, а сімейну лікарку від роботи не відсторонювали.

У лікарському свідоцтві про смерть Юліани Курилюк, затвердженому Ратнівським мійжрайонним відділенням Волинського обласного бюро судмедекспертизи, вказали діагноз, визначений після розтину: "Легенево-серцева недостатність. Двобічна дольова пневмонія".

За фактом смерті дитини відкрили два кримінальні провадження: за частиною 2 статті 115 п. 2 ККУ "Умисне вбивство" та за заявою матері  - за частиною 2 ст. 140 ККУ "Неналежне виконання професійних обов’язків медичним працівником". Наразі триває досудове розслідування, призначено судово-медичну експертизу для встановлення причин смерті дитини.

Своєю чергою сімейна лікарка Наталія К*, яку батьки звинувачують у смерті дитини, заявила, що судитиметься із батьками дівчинки за наклеп.

Нагадаємо, що у селищі Стара Вижівка Волинської області померла півторарічна дівчинка. Мати дитини у трагедії звинувачує медиків, котрі не змогли вчасно надати хворій допомогу.

Новини України: на Волині батьки звинуватили лікарів у смерті своєї доньки

Новини України: на Волині батьки звинуватили лікарів у смерті своєї доньки

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація