Сміттєві війни: у Дрогобичі селяни блокують звалище, а комунальники вивалюють відходи під вікнами

Сміттєві війни: у Дрогобичі селяни блокують звалище, а комунальники вивалюють відходи під вікнами

Сміттєві війни: у Дрогобичі селяни блокують звалище, а комунальники вивалюють відходи під вікнами

Через спеку, кажуть люди, таке сусідство нестерпне.

Купи сміття просто під вікнами – Дрогобич на Львівщині потопає у власних відходах.  Полігон, куди десятиліттями возили сміття, селяни заблокували, бо, кажуть, термін його експлуатації давно завершився, йдеться у сюжеті ТСН.12:00.

Люди чергують п'яту добу - не пропускають сміттєвози. Це жителі Дрогобича, біля чиїх будинків виросло стихійне сміттєзвалище.  Розповідають, що звозити сюди відходи почали тихцем, спочатку засипали непотребом урвище.

"Коли їм вже не було, що засипати, то вони просто почали наверх. Тут був асфальт - на асфальт засипати, утрамбовували, грейдером присипали", - розповідає мешканка Дрогобича Катерина Коньків.

Через спеку, кажуть люди, таке сусідство нестерпне. Певні, вже отруєне не лише повітря, а й вода.

"Нема чим дихати, щурі бігають, антисанітарія страшна. Наші діти хворіють, та й ми самі, ми звідси приходимо - зразу таблетка від алергії, затягує страшно, в горлі дере", - скаржиться Оксана Дмитруш.

На в'їзді у Комунальне господарство  чотири вщент заповнені сміттєвози. Водії кажуть, стоять тут вже другу добу, непотріб гниє і смердить, а везти його нікуди. Стотисячне місто потопає у смітті. Контейнери переповнені, подекуди цілі кучугури. Під час чергової спроби дізнатися у чиновників, коли ж непотріб приберуть, мер  двічі ударив активіста. Потерпілий зараз у лікарні із високим тиском. За його заявою у поліції  відкрили провадження.

"Цілу ніч в мене був тиск 170 на 120. Я не очікував, що він мене може вдарити, ну і він мене вдарив. При виході він стояв, підскочив ззаду і вдарив мене кулаком", - розповідає житель Дрогобича Орест Загрожський.

Мер визнає, що повівся негідно. Але виправдовується - здали  нерви. Від лютого  місту щодня доводиться вирішувати  сміттєву проблему. Просять прийняти непотріб сусідів,  бо полігон у селі Брониця, де раніше складували своє  сміття, уже майже півроку блокують селяни. Тому й виникло незаконне стихійне звалище у місті.

"Ми думали, що за день-два вирішиться це питання. Нам обіцяли, що Миколаїв візьме більше, мав Самбір взяти, ми домовлялися, і ще з кількома. Але всюди відмова", - стверджує міський голова Тарас Кучма.

Коли  завали під вікнами  людей  приберуть,  мер сказати не може.  Каже, сподівається, що вдасться домовитися з селянами, які блокують полігон. Але ті  на поступки не налаштовані, бо, твердять, термін експлуатації звалища збіг 10 років тому. 

"Особливо ситуація погіршилася, коли був завіз львівського сміття минулого року. Зараз звалище вийшло навіть на приватизовані паї місцевих мешканців", - каже мешканець села Брониця Володимир Олексюк.

Не припинятимуть свою блокаду і дрогобиччани. Знають, що сьогодні з міста не вивезли жодної вантажівки сміття. Тож його, ймовірно, знову складуватимуть у них під вікнами.

Кореспондент ТСН Наталка Волосацька

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Обвал будинку в Дрогобичі
Наступна публікація