Сморід і хвороби дихання: на Рівненщині мешканці переконані, що їх труїть місцеве підприємство

Сморід і хвороби дихання: на Рівненщині мешканці переконані, що їх труїть місцеве підприємство

Сморід і хвороби дихання: на Рівненщині мешканці переконані, що їх труїть місцеве підприємство

Лікарі запевняють, що у містечку у 65 разів збільшилися хвороби бронхо-легеневої системи

У селищі Клевань на Рівненщині люди стверджують, що їх труять. Вони постійно кашляють, медики фіксують стрімке збільшення легеневих захворювань. Дітей на вулицю батьки зайвий раз не пускають, і в усьому звинувачують тамтешнє підприємство, йдеться в ТСН.16.45.

Жителі селища Клевань зібралися під підприємством, де виготовляють смоли, фарби та лаки, з медичними масками на обличчі і плакатами в руках і скандували «Годі нас труїти». «Проникає в хату і в хаті сморід такий стоїть , ніби там розбили 10 пляшок ацетону, цей запах не передати, він такий їдкий, що дитина не спить», - каже місцевий житель Олександр Павлюк.

Зо 3 рази на тиждень вночі на підприємстві такі викиди в повітря, що й вдень не розвіюється, кажуть місцеві. Так тхне, мовляв, що в школах та садочках дітей на перервах з приміщень не випускають. «За останні 13 років у 65 разів збільшилися хвороби бронхо-легеневої системи», - каже місцевий лікар-діагност Рівненської райлікарні Неля Кратюк.

Мешканці села на Рівненщині нарікають на місцеве підприємство через отруєне повітря

Мешканці села на Рівненщині нарікають на місцеве підприємство через отруєне повітря

На пікеті навіть медики районної лікарні. Кажуть, за час роботи підприємства пацієнтів у них щодня більшає. «Це є бронхіти, є захворювання легень, трахеїв, бронхів, це бронхіальні астми», - додає лікарка.

Активно підприємство почало працювати ще у 2005 році і відтоді терплять, але зараз бувають дні, коли дихнути нема чим. Кажуть, оббивали пороги чиновників, засипали скаргами профільні служби – не допомогло. Тому зібралися вже тут з вимогами.

З підприємства до людей не виходять. Кажуть, їхні викиди у межах норми. Є підтверджувальні та дозвільні документи на роботу. Показують виробництво. Мовляв, чому хворіють люди, не знають – у них понад 200 робітників, і ніхто на недуги не скаржився. Тому пропонують перевіряти інші підприємства. «Санітарна зона 300 метрів, навіть цієї зони не перевищуємо, а що поза нашої зони є купа малих підприємств нелегальних, гаражів, які не мають жодних умов. Вони мають пошукати джерела забруднення далі», - радить засновник підприємства Йово Міканович.

«Зараз в нас є на руках протокол, де підтверджено факт перевищення забруднюючих речовин в повітрі. Я відчуваю цей запах і однозначно він не на користь», - переконує селищний голова Клеваня Дмитро Жовтянський.

Поскандувавши зо дві години, люди розходяться, бо кажуть акція попереджувальна. Якщо найближчим часом на них знов ніхто не зверне увагу, вийдуть перекривати трасу Рівне-Луцьк.

Повʼязані теми:

Наступна публікація