Собаки стали "перепустками" на вулицю, але волонтери закликають не брати псів до себе лише через це

Собаки стали "перепустками" на вулицю, але волонтери закликають не брати псів до себе лише через це

Фото: Pexels

Волонтери також просять підгодовувати тварин, які залишаються на вулицях.

У різних країнах останніми тижнями з'явилася тенденція - взяти собаку з притулку - принаймні, аби мати шанс безперешкодно вийти на прогулянку, але українські зоозахисники не радять робити непродуманих вчинків, йдеться в ТСН.19.30.

Чотиримісячного Амурчика  Юлія та Аліса взяли з притулку три дні тому. Запевняють, не через те, що під час карантину щеня - краща причина вийти погуляти, а тому, що наразі з роботою і навчанням на відстані, з'явився час займатись собачим вихованням. «Ми хотіли давно, вже з минулого року і розглядали варіант взяти з притулку і ось час настав», - каже дівчина.

Про можливість після карантину віддати собаку  назад до притулку, маленька Аліса і чути не хоче.

Собаку Нюшу без задньої лапи місяць тому побачили перехожі в столиці. Волонтери її відвезли до ветеринарів і почали шукати Нюші господарів. Знайшли швидко. Нюша після реабілітації поїде до психологині Юлії Поливоди. Вона каже, після рішення взяти собі собаку, подумала про те, щоби знайти господарів й для інших чотирилапих з притулків. А щоби заохотити людей, оголосила акцію - береш у волонтерів пса, отримуєш безкоштовні психологічні консультації. Юлія впевнена, клієнти знайдуться і пацієнтами вони будуть легкими.

У світі з'явилася тенденція - взяти собаку із притулку, аби мати змогу безперешкодно йти на прогулянку

У світі з'явилася тенденція - взяти собаку із притулку, аби мати змогу безперешкодно йти на прогулянку

За тим, щоби майбутні пацієнти Юлії після карантину не викинули нових чотирилапих друзів на вулицю, слідкуватимуть волонтери зі столичного Зоопатруля. А зараз у них інша робота - їздять містом і підгодовують бродячих псів. І всіх небайдужих по всій країні закликають робити так само. «Закриті ресторани, базари, підприємства. Вони не зможуть без нас. Будь ласка, виходьте погодувати тварин», - просить засновник ВО "Зоопатруль" Юлія Трусанова.

В притулках для тварин в умовах карантину теж переймаються, чим годуватимуть своїх вихованців.  Десь на місяць, кажуть, їжа є. Але постачальники корму для тварин нині через карантин отримують сировину нерегулярно. Та й меценати в нинішніх умовах допомагають менш активно.  «Я звичайно переймаюсь, що ми зостанемось голодні. Якщо десь поряд є притулки, допоможіть зараз, щоб ці тварини потім не загинули», - просить директорка приюта "Сиріус" Олександра Мезінова.

Охочих взяти з притулку собаку, як нині це відбувається, скажімо в Іспанії або США, в Україні поки немає, каже директор притулка на Київщині Олександра. Напливу охочих вона очікує найближчими тижнями. І зізнається, віддасть своїх собак далеко не кожному. «Я категорично проти спонтанних рішень, я за зважене рішення, незалежно - карантин або не карантин», - каже волонтерка.

І закликає всіх пам'ятати, собака - це не перепустка на карантинну прогулянку, а друг на все життя.

Кореспондент Мар'яна Бухан

Повʼязані теми:

Наступна публікація