Соціальний експертимент. Як студент, прибиральниця і нащадок Терещенків стали "мерами" в Україні

Соціальний експертимент. Як студент, прибиральниця і нащадок Терещенків стали "мерами" в Україні

Соціальний експертимент. Як студент, прибиральниця і нащадок Терещенків стали "мерами" в Україні

За перші сто днів політики-новобранці робили те, що вміють найкраще.

В одному українському місті та двох селах українці обрали своїми головами студента, прибиральницю і нащадка славетного роду Терещенків. ТСН.Тиждень показує, що вони встигли змінити за 100 днів керування.

У позаминулому столітті родина магнатів Терещенків прославила місто Глухів Сумської області. Але красивий бренд не здатен приховати сучасність, а це - погані дороги, зруйнована в'язниця, вокзал, з якого не можна виїхати, зачинені заводи, розкрадене обладнання.

60% глухівчан проголосували за "перезавантаження" в обличчі Мішеля Терещенка, той у свою чергу намагається виправдати довіру. Результати 100 днів: відкрився хлібокомбінат; є інвестор у суконну фабрику та у виробництво матраців, які запрацюють до кінця року. Так само і військова частина. Зима пішла у Мішеля на переговори з чиновниками, вкладниками та країнами, що надають гранти.

Також Терещенко обіцяє нові путівники, маршрути для туристів англійською та навіть інформбюро.

Як студент, прибиральниця і нащадок роду Терещенків стали "мерами" в Україні

Як студент, прибиральниця і нащадок роду Терещенків стали "мерами" в Україні

Хай там як, а довіру виборців мер на часі має. "Льонокомбінат відкрив, планує відкрити фабрику з виготовлення брезенту для військових машин. Він лінію відкриє пряників і з переробки вощини. - Ви вірите, що він зробить? – Я вірю, він зробить!" - запевнив місцевий пасічник Григорій Гречаний.

Мешканці села Давидів, що під Львовом, взагалі зважилися на соціальний експеримент - обрали наймолодшого голову в Україні - 21-річного Віталія Дяківа. Студент-політолог поєднав зимову сесію з аудитом земель, написав багато проектів і провів перші в селі масові гуляння. Свята люди запам'ятали. А ще - сніговий колапс.

"З дорогою була проблема – не посипали, голольод був такий, що капєць", - згадав водій автобуса Михайло Задорожний.

Щойно зійшов сніг - зрадницько визирнуло сміття. Дяків заспокоює, що скоро всі побачать результати його роботи. Та й ремонтувати дорогу взимку - не годиться. За прибирання теж візьмуться весною.

До ста днів голова презентував проект з освітлення села. Вже є перша вулиця з ліхтарями. Також селян тішить те, що новий голова звітує про свою роботу в Інтернеті.

У селі Березолуки Волинської області головою обрали шкільну прибиральницю Лілію Коцюбайло. Жінка прокидається о п'ятій ранку, порається з худобою і йде на роботу у сільраду. Одразу ж після отримання посади Коцюбайло зайнялася прибиранням села і дорогами. До того ж, рівна дорога - запорука її великої цілі - шкільного автобусу.

Чого Лілія Коцюбайло ще не зрозуміла, так це скарг колег з великих міст: "Чого нема грошей? Якщо не дбати, не думати - то не буде грошей".

Її рецепт - змушувати усіх працювати за законом. Дороговкази повинна ставити дорожня служба, і на складі вже лежать нові таблички Березолук. Обласна влада має допомагати з транспортом, усі разом селяни мусять за собою прибирати.

Тож, за перші сто днів політики-новобранці робили те, що вміють найкраще. Майже іноземець Терещенко шукав партнерів за кордоном, студент намагався все робити по науці і за підручником, а прибиральниця навела у своєму селі порядок. Експеримент триває.

Кореспондент ТСН Марина Макущенко

Повʼязані теми:

Наступна публікація