Сьогодні День пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни

Сьогодні День пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни

Фото: pixabay.com

Опівдні їх уперше вшанують загальнонаціональною хвилиною мовчання.

Сьогодні, 14 травня, - День пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни. 

Про це розповіли в ефірі ТСН.Ранок.

Українці, які протягнули руку допомоги і на власний страх і ризик переховували єврейські родини від переслідувань нацистів, заслуговують на пам'ять і пошану. Держава Ізраїль вже назвала більше двох з половиною тисяч українців Праведниками народів світу. Тих, по кому змогли віднайти і перевірити свідчення очевидців. Та не всі документи доступні. А подвиг здійснило набагато більше українців. І саме на їхню честь і на честь праведників народів світу заснували в Україні цей День пам'яті.  

Новини України: цього дня вшановують пам'ять українців, які рятували євреїв під час Другої світової

Новини України: цього дня вшановують пам'ять українців, які рятували євреїв під час Другої світової

У ефірі "Сніданку з 1+1" розповіли, що загалом медаль Праведника світу отримали 2659 українців. Отримати це звання можна лише за рекомендацією єврейської спільноти, а спеціальна комісія вивчатиме документи та покази свідків. Але в СРСР про порятунок євреїв говорити було небезпечно для життя, тому й Праведником світу стали далеко не всі українці, які того заслуговували.

Кожна з історій порятунку приголомшлива. Ось деякі з них.

Валентина Саранчева з родиною проживала в Херсоні. Місто окупували в серпні 1941 року, почалося переслідування євреїв. Валентина Іванівна прихистила у себе 12-річну Женю, яку ризикуючи життям врятувала з в'язниці. Жінка була змушена переїхати в село до родичів, де її родину не знали. І Женю представили старшою донькою. Так вони змогли пережити німецьку окупацію та врятувати дівчинку.

А інша історія дуже схожа на відому історію Оскара Шиндлера. Кажуть, навіть представники голівудського режисера Стівена Спілберга були в Україні і документували її перекази.

Євген Шевельов працював в Одеській психіатричній лікарні. На початку окупації там перебували 600 пацієнтів, половина з них - євреї. Також євреї були й серед персоналу лікарні. Їм оформили історії хвороби, змінили імена й розмістити у відділеннях як пацієнтів із легкою формою захворювання. На справжніх пацієнтів теж переписували медичні картки. Допомагав у цьому син професора Андрій Шевельов. Юнак друкував євреям посвідки, завіряв їх і додруковував "православного віросповідання".

На початок 1942 року у списках пацієнтів лікарні не було жодного єврея. Коли окупанти заходили з перевіркою, Євген Шевельов пропонував їм перевірити палати, але попереджав, що серед пацієнтів є хворі на тиф і малярію. Це відлякувало поліцаїв. Протягом окупації прихисток у лікарні знаходили й нові євреї, яких вчили симулювати симптоми психічних хвороб, щоб нікого не викрили. Таким чином Шевельови врятували десятки людей.

Історії українців, які рятували євреїв від Голокосту

Історії українців, які рятували євреїв від Голокосту

Повʼязані теми:

Наступна публікація