Сьогодні День пам’яті жертв Голокосту: трагедія забрала життя шести мільйонів євреїв

Сьогодні День пам’яті жертв Голокосту: трагедія забрала життя шести мільйонів євреїв

Так виглядає уявна синагога, яку за словами Йосифа Зісельса мають підпалити 27 січня. / Фото: ТСН.ua

76 років тому відбулося визволення в'язнів нацистського табору Аушвіц-Біркенау.

Сьогодні Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту - наймасштабнішого та найбільш жорстокого геноциду минулого століття.

Пам’ятну дату 27 січня запровадила Генасамблея ООН, розповіли у Сніданку з 1+1.

Саме цього дня 76 років тому відбулося визволення в'язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцимі. За час існування лише одного цього концтабору там загинуло, за різними оцінками, від півтора до двох мільйонів людей.

Загалом жертвами голокосту в Європі стали шість мільйонів євреїв, півтора мільйона з яких були дітьми. Про це свідчать дані, оприлюднені у вироках Нюрнберзького трибуналу. Скільки насправді людей стало жертвами Голокосту, невідомо. Адже до кінця війни нацисти знищували навіть сліди від таборів смерті.

Як повідомлялося, науковці Меморіалу Голокосту "Бабин Яр" встановили місця розстрілу майже 34 тисяч євреїв у 29-30 вересня 1941 року. Основним місцем став великий західний відріг Бабиного Яру, а також, цілком імовірно, що розстріли відбувалися і на дні основного русла Бабиного Яру, неподалік стику із західним відрогом. 

Першим місцем масових розстрілів був протитанковий рів, що знаходився на перетині сучасних вулиць Олени Теліги і Дорогожицької. Саме тут 27-28 вересня 1941 року відбулися розстріли в'язнів "єврейського відділення" транзитного табору військовополонених.

Світ вшановує жертв Голокосту

Світ вшановує жертв Голокосту

Повʼязані теми:

Наступна публікація