Сьогодні – Різдво Іоанна Хрестителя: що можна і не можна робити в свято

Сьогодні – Різдво Іоанна Хрестителя: що можна і не можна робити в свято

Іоанн Хреститель – один  із найбільш шанованих християнських святих.

7 липня увесь православний світ святкує Різдво Іонна Хрестителя (Предтечі). Цього дня віруючі згадують, як народився майбутній пророк, який передбачив пришестя Ісуса Христа та хрестив Господа у водах річки Йордан.

Що відомо про Іоанна Предтечу

Іоанн Хреститель – один  із найбільш шанованих християнських святих. "Істинно кажу вам: з народжених жінками не було більшого за Іоанна Хрестителя" (Мф. 11:11)", – говорив про нього Ісус Христос.

Великий пророк жив приблизно з 6 року до н. е. і до 30 року н. е. Народився в сім’ї праведних Захарії і Єлизавети. Іоанн з’явився на світ на шість місяців раніше Ісуса Христа та був його родичем по материнській лінії.

Передбачив пришестя Месії. Предтечею його називають тому, що він прийшов перед Христом. Хрестителем – так як хрестив Спасителя.

Іоанн Хреститель жив дуже скромно – носив грубий одяг, харчувався медом та сараною. Перш ніж піти проповідувати, багато років мешкав у пустелі: готувався до свого служіння постом і молитвою. Коли йому виповнилося 30 років, Господь звелів Іоанну вийти з пустелі та проповідувати пришестя Христа.

Він хрестив людей на річці Йордан, що було праобразом сучасного Хрещення. Одного разу до нього прийшов Ісус Христос, якого Іоанн хрестив також.   

Іоанну Предтечі випала мученицька смерть. Спочатку цар Ірод Антипа ув’язнив пророка за те, що той викривав його злочинний шлюб з Іродіадою. На бенкеті на честь дня народження дочка Іродіади Соломія танцювала для Ірода, і це дуже сподобалося царю. За танець мати намовила її попросити у Ірода смерті пророка. Іоанну Хрестителю відтяли голову, і Соломія принесла її на тарілці Іродіаді. На згадку про це встановлене ще одне церковне свято – Усікновення глави Іоанна Предтечі.

Що можна і не можна робити цього дня

На Різдво Іонна Предтечі потрібно відвідувати церковні служби, або ж молитися вдома. 7 липня на церковних службах не звершуються заупокійні молитви, рекомендується молитися за покаяння, здоров’я та радість. 

Заохочується цього дня робити добрі справи, допомагати бідним, хворим та нужденним. На Різдво Іоанна Предтечі бажано утриматися від надмірностей в їжі та розвагах.

Іоанн Предтеча прийняв мученицьку смерть, тому в свята, пов’язані з ним, не рекомендується організовувати гучні банкети.

Крім того, не варто цього дня сваритися чи проявляти негативні емоції, ображати та ображатися на людей, злитися.  Цей день – для добрих справ та милосердя! 

Повʼязані теми:

Наступна публікація