Спецпроєкт ТСН "Чому бідні": як і на що витратила гроші українка, якій задарма давали 8 тисяч гривень

Спецпроєкт ТСН "Чому бідні": як і на що витратила гроші українка, якій задарма давали 8 тисяч гривень

Фото: ТСН.ua

Учасниця експерименту Оксана зізналася, що базовий дохід дав їй впевненість у житті.

Отримувати гроші й не ходити на роботу — таке важко уявити. Але новини з такими заголовками сипалися на журналістку ТСН звідусіль. США, Канада, Німеччина, Нідерланди, Італія, Іспанія, Фінляндія наввипередки експериментували над своїми громадянами, роздаючи гроші просто так. Суми коливалися від 500 до 1500 євро на місяць. Виявилося, що це економічний експеримент під назвою "Безумовний базовий дохід". ТСН вирішила з’ясувати, як це працює.

У Фінляндії такий експеримент розпочали ще у 2017 році й він тривав два роки. Журналісти ТСН зустрілися з тими, хто брав участь в експерименті. Юха, батько 6 дітей, із регіону Вааса у вільний час почав виготовляти шаманські барабани і продавати їх у всьому світі. За два роки у нього з’явилися клієнти, тепер це його бізнес, який дозволяє годувати родину. Тобто у цьому випадку експеримент спрацював.

А як щодо України? Чи почнуть змінюватись українці, якщо їм роздати гроші просто так? Профінансувати експеримент погодився інвестор Василь Хмельницький, хоча не дуже вірив, що гроші задарма можуть змінити людину. 8000 гривень щомісяця — такий базовий дохід ми визначили для нашого експерименту, виходячи із середньої зарплати в Україні, не рахуючи Києва. Знайшли учасницю, Оксану Юрченко, і тепер залишається тільки спостерігати, чи зможуть гроші задарма змінити одну українську долю. Експеримент триватиме до березня 2021 року.

Як обирали учасницю для українського експерименту

Журналістка ТСН передусім зустрілася з експертами, щоб дізнатися, як правильно обрати героя для експерименту. Один із фахівців порадив обирати мотивованих людей.

Термін "культура бідності" означає, що в Україні є цілий прошарок людей, яким зручно бути бідним і вони не збираються багатіти

каже інший експерт Дмитро, який досліджує культуру бідності в Україні.

Фахівець пояснює, що люди в Україні можуть 7-8 років бути на обліку в Центрі зайнятості, бо їх ця ситуація влаштовує, оскільки вони отримують прожитковий мінімум, не роблячи нічого.

Отож, заслухавши фахівців, обрали учасницею експерименту в Україні мати-одиначку Оксану, яка після розлучення з чоловіком і через скрутний фінансовий стан переїхала жити з Києва до невеликого села в Черкаській області. Жінка має двох синів. Старший навчається і працює у столиці, а молодшому лише чотири роки.

Оксана тривалий час працювала продавцем у сільському магазині та виховувала дітей. А у вільний час від роботи випікала торти на замовлення, мріючи розвинути власну кондитерську справу.

Я все життя мріяла бути кухарем. Вже від 8 класу я завела зошит, і вже почала випікати торти. Я дуже смачно готувала

ділиться Оксана.

Жінка каже, якби мала достатньо грошей, витратила б їх на відкриття власного кондитерського цеху.

Як змінилося життя учасниці експерименту за три місяці

Журналістка повернулась до Оксани за три місяці. За цей час вона звільнилася з роботи і почала випікати солодощі на замовлення й реалізовувати на ринку. Приїхала ТСН до жінки саме тоді, коли послабили карантин і в селі Гельмязів запрацював ринок, на ньому Оксана продає свою продукцію: торти, тістечка, гарячі пиріжки й еклери.

Солодке розкупили швидко, але пиріжки лишилися в ящику, тому Оксана вирішила рознести їх ринком. Зароблені кошти вона вкладає, як і планувала, в омріяний кондитерський цех. За цей час жінка встигла зробити у приміщенні ремонт і нині очікує на кухонні меблі.

Я можу спекти торт і за 2-3 години заробити ті самі гроші, що й за 16 годин

пояснює Оксанв.

Вона зізнається, що базовий дохід у 8 тисяч дав їй впевненість — якщо навіть не буде клієнтів, вона матиме за що жити. Нині жінка роздумує навіть над тим, щоб знайти собі помічницю.

У наступній серії спецпроєкту, яка вийде 15 вересня о 20:00, стане відомо, чи вистачить Оксані ентузіазму працювати далі, "хто" чи "що" заважає нам економити на власній мрії, та як не втрапити у капкани для бідних.

"Чому бідні": як обирали учасницю в Україні, хто розщедрився, і куди пішли дармові тисячі

"Чому бідні": як обирали учасницю в Україні, хто розщедрився, і куди пішли дармові тисячі

Повʼязані теми:

Наступна публікація