Перейти до змісту
Спецпроєкт "Жахливо смачно": секрет приготування унікальної ковбаси за столітнім рецептом
ТСН.ua

ТСН розповідає про ковбасу із риби.

Кулінарний експеримент ТСН розпочинається із Поділля - Дністровського каньйону. Рецептом національної подільської страви ексклюзивно з журналістами поділився Дмитро, історик за фахом і кухар за покликанням. Йдеться про одну з найекзотичніших страв 17 століття - ковбасу з риби.

Дмитро розповів, що ця страва відома на Поділлі вже тисячу років. Рецепт, каже, вигадали, бо раніше у році було 200 пісних днів, тому рибна ковбаса була замінником буденної страви.

Ковбаси бували з таких продуктів, про які ви ніколи б не подумали: це горох, гречка. Екстравагантні рецепти 16-18 століття. Ковбасу робили з раків у річках, з креветок на морі
розповідає Дмитро.

А от найбільшим делікатесом і найулюбленішою стравою 17 століття була страва з хвоста бобра, його варили чи запікали. А лебедів запікали і ставили на стіл перед молодятами на весіллі. Відтоді і пішла традиція ставити фігурки лебедів на весільному торті.

Спосіб приготування

Інгредієнти:

  • Філе жирної риби  – 700 гр.
  • Цибулина – 1 шт.
  • Вершки – 50 мл.
  • Молоко – 500 мл.
  • Черева свиняча (важливо, щоб не була тонкою) – 1 м.
  • Олія соняшникова – 20 мл.
  • Сіль, перець на смак.

Для приготування рибної домашньої ковбаси ми взяли білий амур. Рибу очистити від шкіри та кісток, нарізати дрібними кубиками. Цибулину дрібно нарізати та обсмажувати на пательні до появи золотистої скоринки.

Філе риби слід змішати з цибулею. Суміш змішати, потроху вливаючи вершки, до появи однорідної клейкої
субстанції. Додати до фаршу за своїм смаком перець і сіль.

Начинити ковбаски приготованим фаршем, покласти їх у кастрюлю з теплим молоком та тримати 10 – 15 хвилин. Потім зробити кілька проколів у кишці зубочисткою чи виделкою.

Пательню змастити олією та обсмажувати до готовності протягом 15 хвилин.

Смак приготованої страви, за словами журналістки, подібний до рибної котлети і фаршированої риби, але з ніжним, вершковим післясмаком.

Рибні ковбаски, рецепт
ТСН.ua

Оцінка дієтологині

Експертка-дієтологиня такий рецепт високо оцінила, адже риба - це джерело багатьох вітамінів і мікроелементів, потрібних організму. Втім, вона радить менше смажити і більше тушкувати, готувати на пару. У такому разі страва матиме близько 300 ккл.

У рекомендаціях ВООЗ, якщо ви хочете зупинити розвиток серцево-судинних хвороб, маєте споживати 2-3 страви з жирної маслянистої риби на тиждень. Це джерело незамінного білка, фосфору, кальцію
сказала фахівчиня.

Відео "Жахливо смачно": ТСН приготувала ковбасу з риби за унікальним стародавнім рецептом

Ви не повірите, що це можна їсти - ковбаса з риби, смажений хвіст бобра і запечені лебеді. Таке на наших землях було на столі ще 300 років тому. Деякі з цих гастрономічних традицій живі й сьогодні. ТСН вирушила в кулінарну експедицію за найдивнішими стравами української кухні. Дивіться першу серію спецпроєкту "Жахливо смачно" тільки в ТСН.  

"Жахливо смачно": ТСН приготувала ковбасу з риби за унікальним стародавнім рецептом

Залиште свій коментар